Wijngoed Morren en stemmingmakerij
Het Wijngoed Morren aan de Oostendorperstraatweg in Oosterwolde is de laatste tijd regelmatig in het nieuws. De onzekerheid van wat er allemaal komen gaat maakt mensen ongerust en dat is te begrijpen. Dan zijn mensen ook vatbaar voor allerlei ‘spookgedachten’. Het is de bedoeling dat op deze locatie wijn geproduceerd zal gaan worden waarvan bekend is dat mensen daarvan in goede stemming kunnen raken, tot op zekere hoogte niets mis mee. Maar dat er bewust stemming gemaakt wordt vinden wij niet gepast, en ook onnodig.
Allereerst een aantal feiten. Één van de speerpunten uit het Streekplan 2005 van de provincie Gelderland was de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid van kleine kernen. De regio’s werd gevraagd om ideeën aan te dragen die voldeden aan de uitgangspunten. Voor de regio Noord-Veluwe was in 2010 1,2 miljoen euro beschikbaar. Oud wethouder Gerrit Jan Veldhoen kwam met het idee een zorgwijngaard op te starten en werkplekken te creëren voor mensen die vanwege een beperking moeite hebben met het vinden van een passende werkplek. Dit plan werd ingebracht en gehonoreerd met een subsidie van € 300.000,=.
Om een goede werkvorm en rechtspositie te waarborgen is er een stichting opgericht: Stichting Wijngoed Morren. Het bestuur bestaat uit vier personen en Gerrit Jan Veldhoen is als initiator benoemd als erelid.
Wijngoed Morren wordt uitgebreid met Herberg Morren, een naast de wijngaard gelegen boerderij. De monumentale boerderij Groot-Essen is aangekocht in samenwerking met Boerderij & Landschap. Deze stichting zet zich in voor het behoud en de ontwikkeling van agrarisch erfgoed in Nederland. De financiering is mogelijk gemaakt door het Nationaal Restauratiefonds. Dit is een onafhankelijke stichting die financieringen verstrekt en subsidies uitbetaalt aan monumenteigenaren voor restauratie en onderhoud van hun pand. Deze stichting is afhankelijk van rijksbijdragen (in 2012 ontvangen ze 37 miljoen euro) en leningen. Het restauratiefonds heeft de gemeente Oldebroek gevraagd een deel van de liquide middelen bij de stichting uit te zetten in plaats van bij de bank. Het college heeft besloten om 1 miljoen euro uit te zetten bij het Nationaal Restauratiefonds. Uit de informatie die wij van het college hebben ontvangen blijkt dat aan alle voorwaarden van zekerheid en terugbetalen is voldaan en dat de rente hoger is dan bij andere marktpartijen.
Door de betrokkenheid van Gerrit Jan Veldhoen en de geldlening wordt dit project nogal eens bewust of onbewust een gemeentelijk project genoemd wat dus niet het geval is. Het CDA heeft hier onlangs ook uitvoerig vragen over gesteld. Deze zijn duidelijk beantwoord door het College van B&W en we hebben in de commissievergadering van 15 september hier ook uitvoerig over gesproken. We hebben met elkaar geconstateerd dat er geen fouten zijn gemaakt. Maar ook dat het voor inwoners niet altijd duidelijk was welke rol voormalig wethouder Veldhoen speelde. In de toekomst moeten we een dergelijke onduidelijkheid uiteraard vermijden.
Dat de omwonenden zich wel eens afvragen wat er allemaal gaat gebeuren in hun omgeving kunnen we ons goed voorstellen. Vooral als sommige politieke partijen bewust of onbewust hier voeding aan geven. De procedure is helder voor alle activiteiten die men op deze locatie wenst te ontwikkelen zijn vergunningen nodig. Als dit past binnen het bestemmingsplan zal deze verleend worden. Over de bestemming van de boerderij die men in gedachten heeft, is te lezen op de site www.wijgoedmorren.nl “Naast een plek waar u tijdens een fiets- of wandeltocht fijn kunt vertoeven en kunt genieten van de gezelligheid, zijn er ook plannen voor een winkel met streekproducten, een jammakerij en een wijnproeflokaal.” Daarvoor is een bestemmingsplan wijziging nodig. Daar zullen alle belangen van omwonenden ook zeker in worden meegenomen. U mag er op rekenen dat de fractie van de Christenunie deze afweging zorgvuldig en objectief zal maken: u kunt ons daarop aanspreken.
De fractie van de ChristenUnie vindt het een mooi initiatief. De grondgedachte om een werkplek te creëren voor mensen die in de reguliere arbeidsmarkt niet aan bod komen past in ons denken; vooral om te zien naar de ‘minder sterken’ in onze samenleving. Of de productie van wijn op deze locatie wel zo’n vaart zal lopen moeten we nog zien. Maar dat daarnaast de monumentale boerderij gerestaureerd gaat worden en zo behouden blijft spreekt ons aan in ons culturele denken. En de boerderij omvormen naar een winkel met verkoop van streekproducten kan de leefbaarheid van het dorp Oosterwolde nog weer verbeteren. Maar we zullen de plannen eerst moeten zien om een definitief oordeel te kunnen vormen.
We vinden het jammer dat er een stemming wordt gecreëerd dat de gemeente hier vooropgezette bedoelingen mee heeft en de regels aan de laars lapt. Als een vertegenwoordiger van ABO in een reactie op locourant schrijft: “Geen goede vergunningen, geen goed bestemmingsplan, geen overleg buren, kortom de gemeente doet alles wat burgers niet mogen.” Dan noemen we dat stemmingmakerij. Dat de stichting nog geen vergunning heeft aangevraagd is een nalatigheid van de stichting en niet te wijten aan de gemeente. De roep van ABO-voorzitter (Jan Kaiser) om handhavend op te treden begrijpen we allerminst. Handhaven mag/moet de gemeente doen als er geen zicht is op legalisatie zo ver is het hier nog lang niet en zal eerst moeten worden onderzocht. En dan de voorlopige voorziening die is aangevraagd om de open dag op zaterdag 1 oktober tegen te houden, dat kunnen we ook niet volgen. Het lijkt ons een mooie gelegenheid om kennis te nemen van de plannen die er zijn en met elkaar in gesprek te komen. Wij gaan in ieder geval wel kijken.
Wij zullen de ontwikkelingen blijven volgen en er mede zorg voor dragen dat de belangen van een ieder zo goed mogelijk worden gewaarborgd daar zijn we voor als volksvertegenwoordigers. Als u vragen heeft kunt u ons natuurlijk altijd benaderen.
Engbert Jan Ruitenberg
Reacties op 'Wijngoed Morren en stemmingmakerij'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.