Goed nieuws voor verjaardagsfeestjes
“We kennen allemaal wel van die verhalen, die op verjaardagsfeestjes de ronde doen. Iemand bouwt zomaar een schuurtje en de gemeente doet niets. Of er wordt juist heel streng opgetreden.”
Met deze zin begon een persbericht waarin werd verteld dat Oldebroek en drie andere gemeenten op de noord-Veluwe hun handhavingsbeleid goed op orde hebben. Dat concludeerde de rekenkamercommissie van deze gemeenten. We schreven er al eerder over: er is goed beleid, het geeft houvast voor hoe en wat er wordt gecontroleerd, wat er wordt gedaan bij een overtreding, enz.
Het blad Veluweland schreef hierover op 14 september j.l. onder de kop “Schouderklopje voor handhaving”. Dit artikel besloot met de vraag of de burgers ook vinden dat de gemeenten het echt zo goed hebben gedaan, want “de smeuïge verhalen tijdens verjaardagsfeestjes moeten natuurlijk niet opdrogen”. Nu ontgaat ons natuurlijk niet de luchtige kant van deze opmerking. Toch weigeren we te geloven dat verjaarsdagsvierders de smeuïgheid belangrijker vinden dan de waarheid. Maar hoe komen mensen tot een oordeel? Het is natuurlijk altijd gemakkelijk om op de bekende feestjes met een glas in de linkerhand en de rechter in de broekzak even aan te geven dat er niet zoveel deugt van dat gemeentelijk handhaven, want….en dan volgt een voorbeeld waaruit dat zou moeten blijken.
Maar hoe staat het er echt voor? Daarover spraken we deze week uitvoerig in de commissie Bestuur en Veiligheid. Het beleid is goed, de praktijk moet versterkt worden, maar we zijn goed bezig. Uit de toelichting van zowel de burgemeester als de ambtenaren veiligheidszaken en juridische zaken bleek dat er zelden ‘niet gehandhaafd’ wordt. Maar handhaving vraagt de grootste zorgvuldigheid, naar de belanghebbenden toe, maar ook omdat je altijd rekening moet houden met een mogelijk rechtszaak. En uit de rechtspraak (jurisprudentie) blijkt dat gemeenten behoorlijk aan de tand worden gevoeld over de stappen die zij hebben gezet. Dus vraagt die zorgvuldigheid ook veel tijd.
Voor de buitenstaander is het simpel: iemand bouwt zonder vergunning, dus aanpakken die hap. Maar een van de stelregels bij handhaving is bijvoorbeeld dat er niet wordt gehandhaafd als er op het moment van constateren van de overtreding een redelijk zicht op legalisatie is. Voorbeeld: iemand bouwt zonder vergunning, maar had al wel een vergunning aangevraagd die in een vergevorderd stadium van behandeling is, en waarbij al wel duidelijk is dat er formeel geen redenen zijn deze niet te verlenen. Het ene geval is echter - en daar ontstaan vaak het onbegrip - het andere niet, dus je kunt onderling handhavingsgevallen lastig vergelijken.
Waar we ons als fractie tegen verzetten is het te gemakkelijk oordelen zonder de inhoud van een zaak voldoende te kennen. Of nog erger: bewust stemming te maken tegen het college of de ambtenaren, zaken op te kloppen of spookverhalen te vertellen (zie wat collega Engbert Jan Ruitenberg schreef rond het wijngoed Morren). Verjaardagsfeestjes houden - hopen wij - hun mooie functie. Het wordt nog mooier als de informatie die er wordt gewisseld op zuiverheid en goede informatie berust. Soms is de overheid, is de politiek er debet aan dat die informatie niet helder is. U mag ons daar als fractie van de ChristenUnie altijd op aanspreken. We doen voortdurend ons best om helder te zijn en dingen uit te leggen, maar ook om te luisteren naar andere gezichtspunten.
Ton van Leijen
Reacties op 'Goed nieuws voor verjaardagsfeestjes'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.