Voor burgerbetrokkenheid is meer nodig
Voor burgerbetrokkenheid is meer nodig dan alleen meer persoonlijke gesprekken door de dorpscontactambtenaren. Hoe belangrijk ook, er zal concreet en gericht geïnvesteerd moeten worden in het betrekken van de burgers bij hun leefomgeving. Zij zullen zich daarop betrokken moeten voelen, maar ook verantwoordelijkheid moeten nemen om daar zelf vorm aan te geven, als partners van de overheid. Ook regelmatig inzicht in het effect van burgergedrag rond bijvoorbeeld afvalstoffenscheiding via een periodieke barometer past bij deze relatie.
Aldus een pleidooi van de fractie van de ChristenUnie tijdens de begrotingsbehandeling vandaag.
De fractie stelt dat tegenover krapte en bestuurlijke bedreigingen we niet in mineur moeten raken, maar de uitdagingen aangaan. Uitdagingen als verbindend besturen, het elkaar versterken als raad en college, toekomstgericht en toekomstbestendig, samen met andere gemeenten maar wel met voldoende democratische controle daarop. De zorg voor kwetsbare medeburgers zal onveranderd sterk moeten zijn. Ook wil de fractie een robuust financieel beleid, een controleerbare en meetbare financiële huishouding.
Kritiek en wensen
De fractie is tevreden over veel antwoorden die ze van het college kreeg. De overblijvende kritiek richt zich er vooral op dat er vaak nog te weinig concrete antwoorden worden gegeven. Het college onderschrijft veel, maar doet geen harde beloften. Zoals over hoe de hierboven genoemde concrete acties om burgerparticipatie enz. van de grond te krijgen. Sprekend over het contact met de kerken vraagt de fractie naar de visie van het college: wat heeft het college voor ogen met dit jaarlijkse overleg? Hoe versterk je elkaar bijvoorbeeld bij de WMO? Hetzelfde geldt voor de re-integratie van mensen tot de arbeidsmarkt. Het college onderschrijft het probleem, neemt het voorstel van de CU voor de databank mee, maar geeft daarbij onvoldoende haar ambitie aan. Vragen zijn er nog over de insteek van het college bij het onderwerp kunstgras op sportvelden, openbare verlichting besparen en energiezuiniger. Bij het onderwerp afvalscheiding bepleit de fractie de effecten in 'Huis aan Huis' in beeld te brengen via een soort barometer. Zo weten de inwoners aan het eind van het jaar meteen waar ze aan toe zijn.
Reactie op andere fracties
De ChristenUnie meent dat de coalitiepartijen elkaar duidelijk versterken in visie, benadering, keuzen. Ook bij de oppositie proeft de fractie voldoende bewustzijn van de opgaven en uitdagingen waarvoor we staan. Naar de SGP en het CDA is er herkenning en waardering op veel punten. Bij het CDA wordt de kanttekening gemaakt over burgerbetrokkenheid, en bij het blijven investeren in nieuw beleid. Naar de ABO is het beeld mild. De ChristenUnie had graag gezien dat de ABO niet slechts de zaken herhaalt die het afgelopen jaar zijn gepasseerd, en meer alternatieven aandraagt. De ChristenUnie deelt de kritiek van de ABO over de communicatie met de burgers van Hattemerbroek ten aanzien van het windmolenproject. De PvdA lijkt naar de mening van de fractie wat uit balans, hanteert vaak een zure toon, en vliegt bij enkele onderwerpen uit de bocht. Wat de locatie Koops betreft is iedereen blij – zo stelt de ChristenUnie – dat daar nu eindelijk beweging komt. Ze heeft daar zelf nog wel vragen bij, maar begrijpt niet de bittere opstelling hierbij van de PvdA onlangs in een column. Maar ze herkent de PvdA wel in zaken als de te trage ontwikkelingen rond multifunctionele accommodaties, en de zorgen rond de dorpshuizen. De fractie vindt de VVD in haar beschouwing kritisch maar meedenkend, en ook wel met een visie bij veel zaken. Tegenover een opmerking van de VVD over de betekenis van de economie voor de samenleving stelt de ChristenUnie dat niet de economie de kurk is waar de samenleving op drijft, maar op gemeenschapszin, een goed bestuur, en voor de ChristenUnie vooral het woord van God als fundament.
Reacties op 'Voor burgerbetrokkenheid is meer nodig'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.