Samenwerking met Hattem en Heerde dient de burger

donderdag 26 januari 2012 23:00

Verdere samenwerking met Hattem en Heerde is in het belang van de burgers. De individuele burger heeft daar profijt van als het gaat om vergunningen, persoonsbewijzen, eventuele klachten enz. Maar ook moet de gemeente bestuurlijk sterk staan in de toekomst. Dit laatste is voor de burger een wat vager gebied, maar toch van groot belang. Het bestuur moet toekomstbestendig zijn, en tegelijk voor de burger herkenbaar en benaderbaar. Er is nog geen sprake van een bestuurlijke fusie, alleen van een ambtelijke centralisatie en concentratie.

Dat stelde de fractie van de ChristenUnie in de Raad. De fractie begon te zeggen dat de burger er niet is voor de overheid, maar de overheid is er voor de burger. Niet alles wat met samenwerking te maken heeft is echter even tastbaar voor de burger. Het lokale bestuur moet in deze ontwikkelingen wel de burgers goed informeren en ‘meenemen’. Het lokaal bestuur moet transparant besturen, goed beleid maken en uitvoeren, en voorzieningen scheppen en in stand houden. Het bestuur moet berekend zijn op allerlei bewegingen in de samenleving, economisch, cultureel. Het moet kunnen omgaan met tegenslagen, o.a. door van boven opgelegde taken. Daarop is de samenwerking gericht.

 

Ingewikkeld proces

De fractie steunt de richtinggevende uitspraken die de drie colleges hebben gedaan. Die zijn vooral gericht op verder onderzoek. Omdat het proces complex en ingrijpend is pleit de fractie er voor dat het voor iedereen goed te volgen is, democratisch transparant, en dat de raad als gekozen volksvertegenwoordiging steeds in staat is te (blijven) sturen. Het is complex omdat er drie colleges, drie raden, drie gemeentelijke culturen mee zijn gemoeid. Complex ook omdat het onderwerp veel kanten heeft, alleen al het onderscheid in ambtelijke versus bestuurlijke samensmelting laat dat zien.

 

Geen bestuurlijke fusie

Gelukkig zijn alle fracties in de Raad het erover eens dat onze gemeente het zonder sterke samenwerking niet redt. Daarbij slaat de fractie van de ChristenUnie een aantal piketpaaltjes. Zo mag de samenwerking met Hattem en Heerde andere partners – in de toekomst – niet uitsluiten. Dus naast gericht investeren in H2O wil ze ook flexibel en strategisch opereren in het ander regioverband (RNV) en breder. De fractie wil de huidige discussie niet belasten met het onderwerp bestuurlijke fusie. Daarop rust geen taboe van de fractie. Maar als er een moment komt dat dit nodig blijk te zijn wil ze dit opnieuw afwegen. In dit verband wil de fractie zonodig een brug slaan tussen Hattem en Heerde ingeval deze gemeenten verder, of minder ver zouden willen gaan. Ze gebruikt het beeld van de Echternacher processie. 

 

IJkpunten en vragen

De fractie vindt dat bij elke stap moet worden bewaakt of daarmee het doel wordt bereikt: Vragen zijn dan bijvoorbeeld: is dit in het belang van de burger? Vergroot dit de bestuurlijke slagkracht? Vermindert dit onze kwetsbaarheid? Versterkt het de kwaliteit van dienstverlening? Bespaart het kosten? Biedt het meer perspectief aan onze medewerkers?

Van het college werden diverse toezeggingen gevraagd. Zo wil de fractie dat er geen onomkeerbare beslissingen worden genomen, en de Raad dus grip houdt. Ook wil ze dat de Raad periodiek wordt geïnformeerd over vorderingen, ervaringen, resultaten. Ze wil nadrukkelijk dat het college steeds de samenleving informeert en ‘meeneemt’. En dat bij het te verrichten onderzoek steeds relevante vergelijkingen en alternatieven worden betrokken. En het college moet met de partner-colleges van Hattem en Heerde de afspraak maken dat in de drie gemeenten beslissingen van majeure omvang niet worden genomen dan nadat men elkaar daarover heeft geraadpleegd. (Zoals bij grotere projecten, kapitaalvergende investeringen, voor de samenwerking cruciale functies e.d.). 

 

Motie

Binnen coalitieverband was er nog een motie voorbereid waarin het college specifiek werd bevraagd op een aantal kernpunten uit onze bijdrage en die van SGP en  CDA. Omdat ook de PvdA en de VVD er wel voor voelden werd de motie mede namens hen ingebracht. De motie was bedoeld als steun voor het college in de verdere gesprekken met de partners. Behalve ABO stemden alle fracties voor de motie. Die eensgezindheid is volgens de fractie van de ChristenUnie van groot belang.

Ton van Leijen

« Terug

Reacties op 'Samenwerking met Hattem en Heerde dient de burger'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.