Huisvesten van arbeidsmigranten vraagt opnieuw de aandacht

zaterdag 22 september 2012 11:19

In de laatste commissievergadering van R&G werden we geïnformeerd over de stand van zaken omtrent de ontwikkeling van beleid voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Het college van B&W heeft besloten om een adviesbureau in de arm te nemen om de ontwikkeling van beleid te ondersteunen. Dit bureau adviseert ook de gemeenten Putten en Harderwijk en inmiddels wordt dit ook voor de hele Noord Veluwe opgepakt. Het is de bedoeling dat er een kadernota wordt gemaakt waar verschillende scenario’s en keuzen worden uitgewerkt wat ons in de vergadering van december zal worden aangeboden.

Dit onderwerp heeft al de nodige roering teweeg gebracht in de samenleving, en dat geeft wel aan dit een uiterst gevoelige materie betreft waar we zorgvuldig mee moeten omgaan. De fractie van de ChristenUnie is het met het college eens dat de huisvesting van arbeidsmigranten op een goede manier moet plaatsvinden en overlast zoveel mogelijk moet worden voorkomen. Een gemakkelijk maar wel belangrijk uitgangspunt.

We willen de discussie niet voeren of het nu wel of niet wenselijk of de zgn. MOE-landers hier komen werken. Het is wettelijk mogelijk, door regelgeving vanuit Brussel en het feit ligt er dat ze er zijn. Dan dienen we als overheid ook te zorgen voor goede regelgeving die het mogelijk maakt dat deze mensen een goede huisvesting hebben. Aan de andere kant hebben we ook een verantwoordelijkheid om een goed woonklimaat voor onze inwoners van de gemeente te garanderen. En dat is een lastige afweging omdat we geen ervaring hebben op dat gebied. Wel veel verhalen en geruchten, we willen daar verre van blijven. We gaan als fractie van de ChristenUnie uit van het positieve in alle mensen maar sluiten niet de ogen voor ervaringen die elders in het land zijn opgedaan.

In dit verband willen we een compliment maken aan het buurtcomité van de Willem de Zwijger kazerne voor het vele werk en diepgaande onderzoek op dit gebied. Een voorbeeld van burgerbetrokkenheid, vanuit een aanvankelijk gevoelde bedreiging niet alleen maar verzet plegen maar ook constructief meedenken en informatie aandragen. We hebben daar in de vergadering dan ook onze waardering voor uitgesproken.

In de college informatie staat dat er ondertussen voor een drietal locaties te weten Willem de Zwijger, Heidegaard (voorheen camping Heidehoek) en voormalig asielzoekerscentrum aan de Bovendwarsweg in Oldebroek, plannen zijn ingediend om de huisvesting van arbeidsmigranten mogelijk te maken. We begrijpen dat de visie- en beleidsontwikkeling op dit vlak door deze aanvragen is ontstaan. Maar we hebben er op aangedrongen zoveel mogelijk eerst een visie te ontwikkelen en daar beleid op te maken los van deze concrete zaken. We hebben het gezien wat er gebeurd als dit teveel door elkaar heen loopt (Willem de Zwijger).

We zien niet alleen bedreigingen maar ook kansen: als we denken aan de aankoop van de Erica Terpstra hal, waar we overigens nog over moeten besluiten, dan denken we aan mogelijkheden om hier sport te clusteren en dan komen er mogelijk andere locaties vrij. De tijden dat we daar inbreidingsplannetjes voor konden maken is vanwege de economische crisis maar ook door ons beperkte woningbouwcontingent niet meer vanzelfsprekend. Op deze locaties het mogelijk maken dat daar zgn. Job-lodges (voorbeeld uit Bergen op Zoom) kunnen komen biedt kansen voor deze materie maar ook voor ondernemers maar ook voor de gemeente.

Wethouder De Muijnck heeft ons toegezegd dat de kadernota door middel van een interactief proces met belanghebbenden tot stand zal komen en dat er veel aandacht voor een goede communicatie zal zijn. Daar zullen we op toezien en zien met belangstelling uit naar de kadernota.

Namens de fractie van de ChristenUnie,

Engbert Jan Ruitenberg

« Terug

Reacties op 'Huisvesten van arbeidsmigranten vraagt opnieuw de aandacht'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.