Kunstgras
Sport houdt de Gemeenteraad van Oldebroek regelmatig bezig. Is het niet een hippisch centrum, een Erica Terpstra hal dan is het wel kunstgras. Alle drie de onderwerpen waarover het nodige gezegd en geschreven is en wordt. Er is sprake van felle tegenstand als ook van een breed gedragen gevoel van “gunnen”.
Als fractie van ChristenUnie hebben we stevig achter onze oren gekrabd op het moment dat het collegevoorstel met betrekking tot het kunstgras aan de Raad werd voorgelegd. Als een verrassing kwam het voorstel natuurlijk niet. Al in april 2012 was er sprake van een voornemen om het voorstel aan de Raad voor te leggen. Daarna is de Raad op zeker twee momenten geïnformeerd dat hetzelfde voorstel wat in april 2012 zou worden voorgelegd opnieuw was voorgelegd aan de voetbalclubs. Dat laatste natuurlijk onder voorbehoud van goedkeuring van het gevraagde krediet hiervoor door de Raad.
Waarom is de ChristenUnie eigenlijk voorstander van kunstgras en stelt daarmee “zomaar” een aantal sportclubs in de gelegenheid een grote investering te doen mede met gemeenschapsgeld. Het behoeft niet heel veel betoog dat de voordelen van een kunstgrasveld legio kunnen zijn. Een korte opsomming zonder volledig te willen zijn: Een kunstgrasveld kan intensiever worden bespeeld, een kunstgrasveld is ook onder slechte (weers)omstandigheden te bespelen, het spaart velden, doordat je het veld intensiever kunt bespelen heb je per saldo minder velden nodig, je kunt de velden multifunctioneel inzetten. Voor en tegenstanders herkennen deze voordelen. Daarnaast speelt nog dat ook bij buurgemeente al op kunstgrasvelden wordt gespeeld. Verder wordt om vervalsing van het competitieverloop te voorkomen een voetbalvereniging al vaak verplicht uit te wijken naar een kunstgrasveld als het eigen hoofdveld niet bespeelbaar is. Een kunstgrasveld is een eigentijdse sportvoorziening en past daarmee ook binnen de afspraken van het bestuursakkoord en ook binnen de toekomstvisie van de Gemeente Oldebroek. We zien sport immers als een belangrijk bindend middel in de samenleving, terwijl sport en beweging vanuit gezondheidsaspecten het ook verdient te worden gestimuleerd.
Wat deed ons nog aarzelen? Er staat nog meer op het verlanglijstje, terwijl de financiële ruimte beperkt is. Was het dan beter toch te blijven aandringen op uitstel van besluitvorming? Verenigingen langer in onzekerheid te laten? Na beantwoording door het college in eerste termijn tijdens de vergadering hebben wij als fractie van de ChristenUnie als antwoord op deze vragen “nee” kunnen zeggen. Immers het college gaf aan dat per datum van de vergadering bekend werd dat de clubs op basis van de KNVB normen de behoefte hebben aan een extra veld. Het college duidelijk aangaf dat als het voorstel later tezamen met het overige verlanglijstje terug zou komen kunstgras toch alsnog met de hoogste prioriteit zou worden aangemerkt. De clubs hebben een en andermaal aangegeven alle medewerking te willen verlenen aan multifunctioneel gebruik.
Wel hebben we bij het college erop aangedrongen de binnensporten niet uit het oog te verliezen. We hebben de suggestie gedaan om bij de inzet van het budget ter verzachting van de bezuinigingen uit de Kerntakendiscussie hiermee nadrukkelijk rekening te houden. Een suggestie die door het college van harte is overgenomen.
Tot slot wenst de fractie van de ChristenUnie alle gebruikers van de kunstgrasvelden veel sportplezier zodra de velden zijn gerealiseerd. Laat ik dan maar eens ondeugend afsluiten: Er zijn 19 raadsleden, 3 wethouders en 1 burgemeester. Daar is vast wel een gelegenheidselftal uit te formeren.
Inge de Vries- de Jong, Liesbeth Vos- van de Weg, Wim Boer
Reacties op 'Kunstgras'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.