Meer bouwmogelijkheden bij mantelzorg
Het wordt binnenkort eenvoudiger om in Oldebroek vergunning te krijgen voor uitbreiding van de woning bij het verlenen van mantelzorg. In de laatstgehouden commissievergadering is gesproken over de beleidsregel ‘mantelzorgwoningen’. Deze regel maakt het mogelijk om inpandig, in een bijgebouw of met een mobiele zorgunit een mantelzorgwoning te realiseren.
Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling. Al in 2009 bij de vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied werden we er door een zienswijze van Bert Wolf uit Hattemerbroek op gewezen de mogelijkheden voor het uitbreiden van een woning bij mantelzorg te verruimen. We hebben dit als fractie van de ChristenUnie actief opgepakt. De ontheffingsmogelijkheden in dat bestemmingsplan hebben we weten te verruimen door niet alleen bij medische indicatie maar ook bij sociale indicatie de mogelijkheid te bieden om de woning te verruimen tot 800 m³.
Naar aanleiding van de discussie over uitbreidingsmogelijkheden van de woning bij het verlenen van mantelzorg hebben we het college gevraagd hier beleid voor te ontwikkelen. Als fractie van de ChristenUnie vinden we het belangrijk dat er geen planologische beperkingen zijn als mensen iemand in huis willen nemen om voor te zorgen. Ook omdat we zien dat er ontwikkelingen vanuit de overheid in gang gezet worden waardoor zorgbehoeftigen langer thuis (moeten) blijven wonen. Als de behoefte er is moet wat ons betreft de woning dan ook zo aangepast kunnen worden dat er eventueel twee gezinnen kunnen wonen. Nu kan dat altijd wel, want inwoning is altijd mogelijk, je mag altijd iemand bij je in huis nemen. Er is sprake van inwoning als uit de indeling van de woning duidelijk blijkt dat de woning is bedoeld en uitsluitend is geschikt voor het husvesten van één huishouden. Er moet altijd één gezamenlijke verblijfsruimte zijn. Als de situatie zich langer voordoet is er al snel behoefte aan meer privacy en ook duidelijk gescheiden woongedeelten.
Nu heeft het college een beleidsregel ‘mantelzorgwoningen’ opgesteld. Hierin is geregeld dat bij mantelzorg de woning uitgebreid mag worden met een extra woongedeelte hetzij inpandig, in een bijgebouw of in een mobiele zorgunit. Er zijn een aantal voorwaarden aan verbonden zoals een indicatie van het CIZ en/of WMO waaruit blijkt dat bij het wegvallen van de mantelzorg de zorgbehoevende niet langer zelfstandig zal kunnen blijven wonen. Deze regel maakt het dus mogelijk tijdelijk een extra woning te creëren deze moet wel weer verwijderd of ongedaan gemaakt worden als de mantelzorg niet meer wordt geboden.
In de commissievergadering konden alle partijen instemmen met deze beleidsregel en staat het voor de komende raadsvergadering van donderdag 18 april als B-stuk (zonder bespreking vastgesteld) op de agenda. Als fractie van de ChristenUnie zijn we erg blij met deze verruiming in regelgeving. We zien ook dat de vraag naar mantelzorgers toeneemt. En denken dat in de toekomst kinderen meer gaan mantelzorgen voor hun ouders. Zorgen voor elkaar, misschien wel weer wat terug naar vroeger. De één moet er niet aan denken anderen doen het graag dat mag een ieder ook zelf weten. Belangrijk voor ons is dat de regelgeving omtrent de uitbreiding van de woning niet de beperking mag zijn.
Engbert Jan Ruitenberg
De beleidsregel met de voorwaarden is na te lezen op:
Reacties op 'Meer bouwmogelijkheden bij mantelzorg'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.