Fractie ChristenUnie bezoekt Kerkdorp en Noordeinde
De fractie van de ChristenUnie heeft zaterdag 14 januari jl. Kerkdorp en Noordeinde bezocht. De geschiedenis van de noordelijkst gelegen dorpen van de gemeente Oldebroek is intrigerend; wat heeft men geworsteld met de Zuiderzee. Zelfs zo erg dat Kerkdorp niet meer haar oorspronkelijk aantal inwoners heeft en zelfs niet meer de oorspronkelijke naam. Kerkdorp heette eerst Oostwold en telde ooit ongeveer 600 inwoners. Na de vele stormen en overstromingen zijn veel bewoners verhuisd naar Noordeinde en naar het huidige Oosterwolde. Ook Noordeinde kent een imponerende geschiedenis. De bewoners woonden vroeger allemaal op/aan de dijk om beschut te zijn tegen het wassende water van de Zuiderzee en men leefde als visser, boer en jager. In de tijd van Napoleon werd het oude schoolgebouw gebouwd om de smokkel tegen te gaan.
Misschien is de geschiedenis van de twee dorpen wel mede de oorzaak van het karakter van veel huidige bewoners. Echt klagen doen ze niet en men begint een gesprek positief en met veel relativering: ”Het is hier mooi, we wonen hier graag!”. Op kerkdorp spraken we met deelnemers van de buurtapp, omdat men geen officiële belangengroep heeft. De sociale cohesie was er niet minder om. Het wordt te druk in het Kerkdorp; er passeert steeds meer en steeds zwaarder verkeer en de snelheid wordt vaak overtreden. Kerkdorp wordt gebruikt als een sluiproute van en naar de N50 bij Kampen. Dit gaat ten koste van de veiligheid, de kwaliteit van de weg, het veroorzaakt trillingen en scheuringen in een aantal huizen. Kerkdorp kent een jonge populatie bewoners; ongeveer 40% is jonger dan 18 jaar. Verkeersveiligheid staat dus terecht hoog in het vaandel bij de bewoners. Men wil ook graag een speeltuintje, waarvan de plannen al klaarliggen en men is bereid om het onderhoud zelf te doen. Ook het internet is bijzonder traag en de TV-beelden komen door bijv. digitenne niet goed binnen. Als fractie gaven we de bewoners tips met wie ze contact kunnen opnemen voor hun problemen en plannen. We houden de vinger aan de pols en helpen de bewoners waar nodig.
Op Noordeinde zijn we rondgeleid door Bennie van de Brink. Bennie is zeer bekend op Noordeinde. Hij is jarenlang de “hoofdmeester” geweest van de plaatselijke basisschool. Als iemand van Noordeinde spreekt over “Meester-Bennie-onderwijs”, hebben alle bewoners en ex-leerlingen herkenning en waardering. Bennie heeft ons in een notendop verteld over de cultuur en natuur van het dorp. We bezochten het oude schoolgebouw, de plaatselijk pittoreske kerk en Jan Dekker sr. Jan Dekker woont met zijn vrouw aan de sluis op de grens van gemeente Oldebroek en Kampen en op de grens van de provincie Gelderland en Overijssel. Jan liet ons foto’s zien “van vroeger” en vertelde er met veel passie en de nodige humor over. Als laatste spraken we in dorpshuis “het Noorderhuukien” met Belangen-Groep-Noordeinde (BGN). De hoogste prioriteit heeft natuurlijk het wel of niet blijven bestaan van basisschool “Het Noordermerk”. Een spannende periode voor de bewoners en voor de leefbaarheid van Noordeinde. Op maandag 23 januari zal schoolvereniging “de Akker” haar rapport presenteren en zal duidelijk worden of “de Akker” een doorstart ziet zitten en – zo ja - onder welke condities. Daarna zal het onderwerp ongetwijfeld belanden op de politieke agenda van de gemeente Oldebroek en dus ook van ons als fractie. We zijn optimistisch gestemd, we moeten echter wel reëel zijn en de condities en verwachtingen van schoolvereniging “de Akker” afwachten.
De fractie van de ChristenUnie kijkt terug op een goed werkbezoek. We hebben mensen gesproken op een schitterend plekje van onze gemeente, met het hart op de goede plek en een passie voor de leefbaarheid.
Namens de fractie van de ChristenUnie,
Berend Jan Spijkerboer
- Labels
Reacties op 'Fractie ChristenUnie bezoekt Kerkdorp en Noordeinde'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.