ChristenUnie op bezoek in Wezep

Klinkervrijdag 24 februari 2017 12:46

Zaterdag 11 februari, een koude dag met temperaturen nabij het vriespunt, harde oostenwind en kans op sneeuwbuien en de dag dat we met de fractie van de ChristenUnie een werkbezoek brachten aan Wezep. Een gure winterdag, waarbij de warme kachel, een goed boek, een mok warme koffie en lekkere verse broodjes zo welkom zijn. Maar, …hoe zeer kan kou verdreven worden door hartverwarmende en gepassioneerde mensen; we troffen ze in Wezep!

We begonnen de dag met een wandeling door ‘Parc de Zwijger’, waarschijnlijk beter bekend als het de voormalige Willem de Zwijger kazerne. De kazerne is ooit gebouwd in 1938 en heeft tot 1998 dienst gedaan voor defensie. Vanaf 1999 – 2009 heeft Glen Mills en de Spring de kazerne bewoond. Na een aantal jaren van leegstand is het complex in 2014 verkocht aan heren van der Vecht, Remkes en Frens. Eind 2015 werd de vergunning verstrekt voor de realisatie van 90 appartementen, een sportschool, een restaurant en een beheerderswoning. Het was mooi om te zien hoe de oude kazerne is omgetoverd tot een appartementencomplex met een mooi pleintje in het midden. Het straalde een vredige sfeer uit.

Daarna hadden we een afspraak met Lambert Jongetjes, eigenaar van nr. 13, buro voor straathoekwerk. Het was interessant om Lambert te horen vertellen over zijn werk als straathoekwerker. Een dynamische baan, met een kwetsbare doelgroep. Er zijn in de gemeente Oldebroek nog veel jongeren met problemen. Op de een of andere manier is een aantal jongeren buiten de boot gevallen en niet in beeld. Lambert probeert met zijn team o.a. deze mensen weer in beeld te krijgen. Dit doet hij door de banden met de verschillende disciplines aan te trekken, de jongeren verschillende trainingen/programma’s aan te bieden om ze uiteindelijk weer terug te krijgen in de maatschappij. Het straathoekwerk heeft een positief effect en daar zijn we blij mee. We zijn als fractie van de ChristenUnie overtuigd dat het onze plicht is om kwetsbare jongeren te laten ervaren dat ze kostbaar zijn en dat hun talent belangrijk is voor de maatschappij.

De volgende ontmoeting was met een delegatie van de Klankbordgroep Wezep. Dik Bruinewoud, Ina Postma en Jan Bredewout vertelden over hun ervaringen: “We zijn nu ruim vijf jaar bezig om te sparren met de gemeente, dat wil zeggen aan te horen wat ze van plan zijn in ons dorp. Soms kunnen we nog iets inbrengen, maar ook vaak kunnen we slechts aanhoren wat ze van plan zijn”. 

De klankbordgroep heeft veel kunnen  betekenen bij bijvoorbeeld ‘de fietssituatie bij de dorpskerk’, opknappen van de oude begraafplaats aan de Wapenveldseweg’, het inloophuis, opknapbeurt bij het Meidoornplein’. Ook denkt met men mee met het inrichten van de ruimte om het dorpshuis, het oprichten van meer dorpsgroepen zoals Wezep-Noord  en de Akkers, vermindering regelgeving en de inrichting van het Meidoornplein fase 2. De klankbordgroep voelt zich voldoende gehoord door de gemeente en men is enorm gepassioneerd om er te zijn voor de belangen van de inwoners van Wezep.

Onze ontmoeting met milieu- en natuurvereniging Groentje vond buiten plaats. We troffen de bestuursleden Marten Muller, Cor Harmsen en Alida Bosma al bijna als sneeuwpoppen aan. Het was uitermate interessant om te luisteren naar de mensen van Groentje. Voor en achter de schermen zijn ze met allerlei projecten bezig. We stonden bij fruitbomen in een singel met - in de winter niet zichtbare - wilde flora en er zijn plannen voor een wijktuin in Wezep-Noord. Groentje geeft tips voor en helpt bij het snoeien van fruitbomen, geeft voorlichting voor het biologisch tuinieren, participeert in de nationale opschoondag in samenwerking met het Agnietencollege, etc. Groentje gaat bezig  met het project ‘dorpen in het groen’ van landschapsbeheer Gelderland. Ambitieuze plannen van een ambitieuze groep. We vonden het prettig om rentmeesters te ontmoeten die net als de ChristenUnie zich inzetten voor een beter milieu en behoudt en verbetering van de natuur.

Als laatste bezochten wij het voormalig Slashgebouw, ‘de Klinker’ aan de Stationsweg. In het fraai opgeknapte gebouw spraken we met Evert van Ommen en Arie Knikker. Onder het genot van een heerlijk warme mok koffie luisterden we naar de gedreven gastheren: “De Klinker is een onderdeel van het Leger de Heils, is vanaf oktober 2016 open en kent nu al 35 vrijwilligers, de stuurgroep wordt bemand door twee leden van het Leger des Heils en vier mensen uit Wezep, de samenwerking verloopt super, het is hier een sociaalgebeuren, iedereen is welkom, er komen mensen vanuit allerlei pluimages, we hopen hangjongeren te ontmoeten, er is een winkel met tweedehandskleding voor weinig, we hebben een breiclub, Eritrese vrouwen doen met vrijwilligers activiteiten, vrijdagmiddag hebben we een eetcafé, …!” De heren glunderden nog meer toen ze uitlegden waar de naam ‘de Klinker’ vandaan komt: “Iemand van het Leger des Heils opperde de naam; Wezep kent namelijk veel stratenmakers, zij werken dagelijks op hun knieën en dat is ook de grondhouding van het Leger des Heils, …wij bidden graag met de mensen, het is niet verplicht, maar we doen het graag!”

Een van de mooiste aspecten van actief zijn in de politiek is: mensen ontmoeten. Nog mooier is het om mensen te spreken die hun talent en tijd inzetten voor alles wat onze Schepper heeft gemaakt, …en zo was het in Wezep!

Namens de ChristenUnie,
Berend Jan Spijkerboer

Labels

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie op bezoek in Wezep'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.