PvdA moet niet huilen
Wezep, 15 december 2006
PvdA moet niet huilen
Op de PvdA-website staat een huilerig verhaal met als titel Vloeken in de kerk? De argeloze lezer kan ervan schrikken: zijn de iraanse ayatolla’s ook onder ons? Maar anders dan deze titel zou doen verwachten is het een pleidooi om bij acties tegen vloeken toch vooral PvdA en VVD te betrekken. En er worden sneren uitgedeeld aan CDA, SGP en ChristenUnie. Deze drie partijen verzochten het college te willen onderzoeken op welke wijze er voorlichting zou kunnen komen om vloeken en ander onwelvoeglijk taalgebruik tegen te gaan, en wederzijds respect onder burgers te bevorderen. En in dat verzoek werden ‘zomaar’ PvdA en VVD gepasseerd. Foei! Of niet? De werkelijkheid is anders. Omdat niet iedereen de PvdA-site leest geven we eerst de feiten weer, zodat de lezer zelf kan oordelen.
Begin 2004 hebben de partijen elkaar gezocht in een poging iets te doen aan waarden en normen. Er ontstond zelfs draagvlak voor een poging om zich samen in te zetten voor burgerschapszin, het tegengaan van hufterigheid, het tonen van respect (!), het bevorderen van verdraagzaamheid. Maar het lukte toen niet een meerderheid te vinden die een vorm van uitwerking mogelijk maakte. Onlangs stond een aanpassing van de Algemene Politie Verordening op de raadsagenda. Die APV staat (o.a.) vol met ‘fatsoensnormen’, en gaat over drugsoverlast, vandalisme, zwerfafval, winkelwagentjes, hondepoep, etc. etc. De SGP stelde voor daarin weer een vloekverbod op te nemen, als uiting van respect voor godsdienstige medeburgers. Zoiets is echter lastig handhaafbaar voor politie en overheid, en dat was voor het CDA reden om het SGP-voorstel niet te steunen, ook omdat het CDA de naam van God te heilig vindt in deze kwestie. De ChristenUnie onderkende het CDA-bezwaar, maar vond in de signaalfunctie van zo’n verbod reden het wel te steunen. PvdA en VVD waren meteen tegen. De stemmen staakten, en dan moet een voorstel opnieuw in de raad komen.
Dat gebeurde vorige week. Omdat een vloekverbod waarschijnlijk geen meerderheid zou krijgen hadden SGP, CDA en ChristenUnie een motie ingediend. Daarin werd het college verzocht een onderzoek te doen naar de mogelijkheid van een publiekscampagne om vloeken en ander onwelvoeglijk taalgebruik tegen te gaan en wederzijds respect te bevorderen. PvdA en VVD waren tevoren niet om steun benaderd, omdat kon worden verondersteld dat zij deze motie niet zouden steunen. En over dit laatste toonden PvdA en VVD zich zeer verbolgen. Maar toen hen werd gevraagd of zij dan alsnog de motie wilden steunen gaven zij niet thuis. Conclusie: het had dus geen enkele zin gehad deze twee partijen vooraf te raadplegen. PvdA en VVD konden toen kiezen uit twee mogelijkheden: ondanks irritatie de inhoud van de motie steunen, óf het voorstel niet steunen omdat ze gepikeerd waren. Helaas koos men voor het laatste.
Maar in deze gepikeerdheid slaat de PvdA nu wel merkwaardige taal uit. En verdraait zelfs feiten door de tekst van de motie veranderd weer te geven. De motie vraagt slechts om een onderzoek naar mogelijke voorlichting. Maar voor de PvdA staat kennelijk vast dat confessionele partijen daarmee hun geloofsopvattingen aan de samenleving willen opdringen. Een kwalijke suggestie, en pure nonsens. Er zijn mensen in dit land die vinden dat je als burger het recht hebt om anderen te kwetsen. We willen nog niet aannemen dat onze locale politici van PvdA en VVD tot die mensen behoren. Maar laat de PvdA dan niet zo huilerig doen. Als ze stelt dat “het christelijk hart kennelijk niet ruimdenkend genoeg is om bijdragen tegen normen en waardenvervaging in de volle breedte in te zetten” dan is onze eenvoudige vraag: als je dat meent, waarom is je eigen hart zo bekrompen dat je zelf die breedte niet benut door een goed voorstel te steunen? Je wilt iets goeds voor de samenleving, of je wilt het niet. En dan is het heel normaal in onze democratie dat partijen die samen iets willen elkaar steunen, en geen steun zoeken bij partijen die dat niet willen.
Overigens blijven wij graag bereid te spreken met PvdA en VVD over hoe zij dan wel het onderlinge respect in de samenleving willen bevorderen. Onze hand blijft uitgestoken!
Jan ten Hove, Ben van ’t Ende, Ton van Leijen, fractievoorzitters van respectievelijk SGP, CDA en ChristenUnie.
- Labels
Reacties op 'PvdA moet niet huilen'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.