Behandeling evaluatie evenementenbeleid

jubileum CU kleiner.pngmaandag 03 februari 2025 21:12

Op 16 januari jl. hebben we in de raadscommissie samenleving en bestuur gesproken over de informerende nota: evaluatie van het evenementenbeleid.

Voorafgaand aan het opstellen van het evaluatierapport is er een enquête uitgezet onder de inwoners, is er gesproken met de organisatoren van de evenementen en zijn er gesprekken geweest met medewerkers en externe adviseurs. Ook is er een vergelijking gemaakt met omliggende, soortgelijke gemeenten. 

Als ChristenUnie vinden we het belangrijk dat er evenementen worden gehouden in onze gemeente. Ze voegen veel toe aan de saamhorigheid binnen de verschillende kernen. We zijn blij dat de evaluatie is geweest en de uitkomsten laten zien op welke onderwerpen bijsturing nodig is.

We hebben daarom het college aandachtspunten mee mogen geven over de inhoud van de nieuw op te stellen beleidsregels.  In de commissievergaderingen zijn enkele belangrijke onderdelen van ons standpunt onvoldoende duidelijk naar voren gekomen, maar dit zijn onze standpunten:

Uit het evaluatierapport komen een aantal ervaren knelpunten naar voren:

  • De legeskosten voor het aanvragen van vergunning zijn in de gemeente Oldebroek veel hoger dan in omliggende gemeente.
  • De sluitingstijd op zaterdagavond van 24.00 uur wordt als te beperkend ervaren
  • Er zijn wensen om ook op zondag evenementen te mogen organiseren, wat onder het huidige beleid niet mogelijk is.
  • Het aanvraagproces voor een vergunning is ingewikkeld en verloopt via veel verschillende mensen.

Als ChristenUnie Oldebroek vinden wij het belangrijk dat de zondagsrust in ere gehouden wordt. Dit houdt voor ons in dat wij niet voor grote evenementen zijn op de zondag. Dat is een dag door God gegeven als een dag van bezinning en rust. Veel inwoners van Oldebroek vinden deze rustdag erg belangrijk. Het tast het karakter van onze gemeente aan als we op die dag grote evenementen gaan toestaan.

We begrijpen als ChristenUnie de wens om een latere sluitingstijd te kunnen hanteren op zaterdagavond. Bijvoorbeeld om zo een gespreide uitloop van een evenement mogelijk te maken. Dat betekent dat er na een bepaalde tijd geen nieuwe bezoekers meer naar binnen mogen, daarna de muziek uitgaat en dat later er geen drank meer wordt geschonken. Dit leidt tot een rustiger en gespreider vertrek van de bezoekers. Het is voor de ChristenUnie geen bezwaar als dat ook op zaterdagavond op die manier verloopt en de sluiting na 24:00 uur is.

De legeskosten zijn gebaseerd op de werkelijk te maken kosten voor het verstrekken van de vergunning door de gemeente, maar de ChristenUnie vindt ze in vergelijking met andere gemeenten wel erg hoog. Het beleid op dit punt veranderen zou betekenen dat je het uitgangspunt moet loslaten en dat heeft veel verdergaande consequenties, ook voor allerlei ander leges. We hebben het college gevraagd hier nog eens goed naar te kijken. Wellicht is het een idee om te kijken of aan kleine evenementen en startende evenementen subsidies verstrekt kunnen worden. Niet voor grote commerciële partijen, maar juist voor de kleine plaatselijke partijen.

Om mensen die een vergunning voor een evenement willen aanvragen te ondersteunen hebben we het college meegeven om te onderzoeken om een evenementencoördinator binnen de gemeente aan te stellen, zodat er één aanspreekpunt is om de efficiëntie van het aanvraagproces te borgen.

We kijken uit naar het voorstel van het college voor een nieuw evenementenbeleid.

Labels

« Terug

Reacties op 'Behandeling evaluatie evenementenbeleid'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.