PMK en gemeente: samenwerking groeit! ChristenUnie op werkbezoek

STA73504zaterdag 16 januari 2010 14:22

Op 13 januari 2010 bracht onze fractie met enkele bestuursleden een werkbezoek aan het onderdeel van Defensie waarbij we in onze gemeente zo betrokken zijn. De Prinses Margriet Kazerne (PMK) is immers de grootste werkgever (1500 medewerkers!) op ons grondgebied , en de PMK, inclusief de ‘ Wezepse hei’ beslaat ook nog eens een enorm deel van dat grondgebied. Maar er is veel meer te noemen waarin de relatie tussen onze gemeente en de PMK bijzonder en belangrijk is.

Dat bleek wel uit het bezoek dat we brachten. Gastheer kazernecommandant kapitein Jan Wolterink gaf ons in de collegezaal (het voormalige badhuis) boeiende informatie over de organisatie, de mensen, het materieel, en vooral: de missies. Zelf heeft hij vele jaren all over the world taken verricht, b.v. door waterputten te slaan, waarbij hij expert was binnen defensie. Zijn laatste missie is de huidige taak van kazernecommandant. Hij hecht veel belang aan goede contacten. Kleine illustratie vormt in dit verband het verkeersbord bij de uitgang van de kazerne dat zwaar vrachtverkeer niet meer linksaf door Wezep mag; dat is er gekomen als resultaat van overleg met de gemeente. Daarna brachten we een kort bezoek aan enkele praktijkplaatsen, waar werd geleerd en ervaring opgedaan met typische genietaken (technische beveiliging, sanitaire voorzieningen bouwen etc.). Bij de rondrit met uitleg kreeg het begrip ‘siberisch koud’ voor ons een nieuwe betekenis…. Tijdens de lunch hadden we korte contacten met diverse militairen.

Het complex

Kazernecomplex PMK is in de vorige eeuw gebouwd als een dorp en het ziet er vanuit de lucht uit als een dorp met kerk, school, pleinen en woningen. Dit imago van bovenaf was bedoeld om luchtaanvallen te voorkomen. Tegenwoordig, met de moderne detectieapparatuur werkt dat natuurlijk niet meer. Op de PMK zijn twee bataljons gelegerd te weten het 11e brigade pantserinfanteriebataljon en 101 geniebataljon (zeg maar het ingenieursbureau van het leger). Een deel van het eerstgenoemde bataljon is nu nog gelegerd in Meppel maar zal op termijn ook gehuisvest worden in Wezep. De PMK heeft een eigen gezondheidscentrum met tandarts, huisarts en bedrijfsmaatschappelijk werk. Maar ook een eigen stagebureau: externen kunnen een tijdje meedraaien op de kazerne om ervaring op te doen. Korporaals en soldaten kunnen tot maximaal 35 jarige leeftijd blijven. Alleen kaderleden kunnen mits er een passende functie is blijven tot 60 jaar.

Van de 1.500 medewerkers zijn er 800 binnenslapers. Ongeveer 100 medewerkers wonen in Wezep en Oldebroek. Ook de nationale reserve vindt op vrijdag en zaterdag onderdak op de kazerne (een deel van de reservisten gaat zelfs mee op missie naar het buitenland).

De missies

Er lopen tegelijk meerdere missies. Naast bijvoorbeeld Uruzgan, Israël en Irak is men nu al weer bezig met voorbereidingen in Burundi. Het geniebataljon heeft Kamp Holland in Uruzgan eerst helemaal op schaal gebouwd in Wezep om te beoordelen (inclusief de terreinaccidentatie) of het geschikt is voor maximaal 5.000 personen. Achter elke uitgezonden soldaat staan 4 defensiemedewerkers in Nederland; In de VS zijn dat 10 personen die steun verlenen vanuit het thuisland. Tijdens één van de missies waar kapitein Wolterink onderdeel van uitmaakte waren er één dode en 40 meer of minder gewonden te betreuren. Het is bij dit alles niet verwonderlijk dat er een goed georganiseerde afdeling voor het thuisfront actief is.

Relatie met de gemeente

Bij deze ‘briefing’ wisselden we van gedachten over raakvlakken van defensie met gemeentelijke taken op onder andere veiligheid, rampenbestrijding etc. en wat we voor elkaar zouden kunnen betekenen. Daarbij werd ons opnieuw duidelijk dat ook de PMK moet voldoen aan de regels die gelden voor alle bedrijven in Oldebroek. Dus ook bijvoorbeeld aan de normen voor geluidshinder bij laden en lossen, bevoorrading kantine e.d. (Het schieten is een ander verhaal.) Ook moet er voor elke verbouwing een bouwvergunning aangevraagd worden. Overigens is de omvang en de grootte van de PMK uitstekend geschikt voor een grote rampenoefening.

PMK doet veel voor de plaatselijke bevolking en verenigingen zoals tijdelijk onderdak verlenen aan de Van Limburg Stirumband. In het trainingscentrum worden soldaten opgeleid voor een baan in de burgeromgeving zoals loodgieter, houtbewerker etc. Dus voor het 35ste levensjaar moet men diploma’s halen om succesvol een baan te vinden in de burgermaatschappij. Misschien liggen hier voor de gemeente nog uitdagingen. Ook de sportaccommodatie van de PMK zou mogelijk nog meer gebruikt kunnen worden door de gemeentelijke sportclubs.

 

Labels

« Terug

Reacties op 'PMK en gemeente: samenwerking groeit! ChristenUnie op werkbezoek'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.