Hattem en Heerde steunen Oldebroek niet in versterking rechtsgang

dinsdag 08 mei 2012 16:16

Als een burger denkt onrecht te worden aangedaan dan is een interne klachtenregeling, maar ook de gemeentelijke ombudsman een van de mogelijkheden om recht te zoeken. Al jaren heeft onze gemeente een eigen ombudsman. Onze fractie – evenals de ABO - heeft er regelmatig op aangedrongen om deze voorzieningen samen op te tuigen met Hattem en Heerde. Nu dit jaar de zittingsperiode van de ombudsman afloopt was er het ideale moment dit te realiseren. Echter: Hattem en Heerde houden vast aan hun eigen voorziening. Een gemiste kans, vindt onze fractie.

De reden om dit samen te doen met Hattem en Heerde is primair om de kwaliteit en de onafhankelijkheid van deze voorziening te waarborgen. Daarnaast is het efficiënter: je hebt minder mensen nodig. Een gemeenschappelijke commissie of ombudsman krijgt meer zaken, en dat vergroot de ervaring en know-how van de commissie en de ombudsfunctie. (Die overigens in zeer goede handen was bij de huidige ombudsman, de heer mr M.AC. van Egdom.) Daarnaast speelde als reden dat de huidige ombudsman tevens voorzitter was van de Bezwaar Advies Commissie. Wij vonden met anderen dat die combinatie niet ideaal was.

In zijn laatste jaarverslag deed de ombudsman een aantal aanbevelingen. Wij stelden daar vragen over, omdat in de informatie van het college wel bleek dat men samenwerking zocht met H2O, maar niet wat met die aanbevelingen wordt gedaan. Portefeuillehouder burgemeester Hoogendoorn gaf echter aan dat de aanbevelingen wel degelijk ter harte worden genomen, en dat bijvoorbeeld in het kader van schadeclaims (los van de rol van de verzekeringsmaatschappij) ook de gemeente zelf meer op de eigen rol in de relatie met de claimende burger gaat letten. Op onze vraag over het zelfstandig wegen van een zaak door de interne klachtencommissie gaf de portefeuillehouder aan dat deze procedure is versterkt door toevoeging van juridische discipline. Onze laatste vraag – die ook de PvdA stelde - betrof de vindbaarheid van de ombudsman op de gemeentelijke website. Ook hierover zegde de heer Hoogendoorn toe dat dat aandacht zal krijgen. 

Ton van Leijen

Labels

« Terug

Reacties op 'Hattem en Heerde steunen Oldebroek niet in versterking rechtsgang'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.