ALGEMENE BESCHOUWING PERSPECTIEVENNOTA BEGROTING 2016

maandag 22 juni 2015 13:27

Op 2 juli 2015 vanaf 14.00 uur zal de gemeenteraad de perspectievennota op de begroting 2016 bespreken en het College aangeven welke prioriteiten elke fractie het College meegeeft bij het opstellen van de begroting. Onderstaand de Algemene Beschouwingen van de fractie van de ChristenUnie.

Al ruim voor de vaststelling van de begroting 2016 worden de fracties in de gelegenheid gesteld om via Algemene Beschouwingen input te leveren voor het komende jaar. Dit heeft als voordeel dat op voorhand rekening kan worden gehouden met concrete wensen. De fractie van de ChristenUnie wil het college en collega fracties danken voor het mede mogelijk maken van deze nieuwe werkwijze bij het houden van deze Algemene Beschouwingen. Een werkwijze die immers is ontstaan uit een initiatief voorstel van de ChristenUnie. 

De gemeente is verantwoordelijk voor het leveren van o.a. de (huishoudelijke) thuiszorg en de jeugdzorg. Wij zien graag dat intensief blijft worden ingezet op het samenbrengen van de hulpvraag van inwoners met andere voorzieningen als thuiszorg of vervoer. Wij zien dat de rol van de mantelzorger steeds belangrijker wordt. Ook de jonge mantelzorger wordt in het werkveld steeds vaker herkend. Wij zien dan ook graag dat de gemeente hieraan haar volle aandacht geeft. Jongeren kunnen zo gemakkelijk buiten beeld raken. Zij kunnen door zorgtaken vertraging oplopen in opleiding en een daarmee verminderde kans op de arbeidsmarkt. De ChristenUnie wil dat de politiek en de samenleving daarom meer begrip tonen voor mensen die (mantel-)zorgtaken moeten of willen combineren met werk en dat dit waar nodig ook faciliteert. Zo gaan wij voor een beleid dat sociale verbanden en instituties in de samenleving ondersteunt en versterkt, waardoor de inwoners van Oldebroek in hun kracht komen en een volwaardig bestaan hebben in onze gemeente en ook hun verantwoordelijkheid naar hun naaste kunnen oppakken. 

Binnen de mogelijkheden die de gemeente heeft, moet er een goed vangnet voor de zwakkeren in de samenleving aanwezig zijn. Daarbij wordt vooral gekeken naar degenen die zelf tijdelijk of langdurig niet of niet meer in staat zijn voor zichzelf te zorgen. De ouderen nemen daar een ruime plaats in, omdat deze groep toeneemt door het stijgen van de gemiddelde leeftijd. De behoefte aan mantelzorgers neemt de komende tijd steeds verder toe. Wij willen bevorderen dat zij ook voldoende mogelijkheden krijgen om die soms zware taak op zich te nemen.

Concreet ziet de fractie van de ChristenUnie Oldebroek graag de volgende punten terug in de begroting: 1. Uitgaan van de eigen kracht van het gezin, met ondersteuning als het echt niet zelfstandig lukt. Waarbij het Centrum voor Jeugd en Gezin en het sociaal team een centrale rol speelt in de hulpverlening. 2. Het blijven bevorderen van buurtcomités, klankbordgroepen e.d. 3. Bevorderen van clustering van accommodaties en functies. 4. Bestrijding van alcohol- en drugsmisbruik. 5. Preventie, re-integratie en nazorg krijgen een stevige verankering in de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Participatiewet. 6. Projecten voor deskundigheidsbevordering van vrijwilligers, facilitering van mantelzorgers en het opzetten een vrijwilligersnetwerk worden ondersteund.

Bovenstaande kan alleen worden gerealiseerd door het aanhouden van een voldoende buffer voor het sociaal domein. Verder is het van belang dat kinderen al jong de mogelijkheid wordt geboden zich te ontwikkelen. Taalachterstanden zijn een veel gehoord probleem in onze mooie gemeente. Laten we hierop inzetten met de scholen en andere organisaties die zich richten op het kind.

Wij mensen hebben de opdracht om als goede rentmeesters om te gaan met de schepping. Speerpunt hierin is voor ons het nalaten van een omgeving waarin het voor de generaties na ons ook leefbaar is. Het verminderen van het verbruik van de natuurlijke reserves voor energieopwekking en het inzetten van alternatieve energievoorzieningen willen wij bevorderen. Wat ons betreft wordt een duidelijker doelstelling geformuleerd. De keuzes ten aanzien van energieneutraliteit, klimaatneutraliteit en CO2 neutraliteit willen we dan ook terug zien komen in de begroting. Wij willen voorkomen dat jongeren naar omliggende gemeenten vertrekken, omdat hier geen betaalbare woonruimte te vinden is. Jonge gezinnen zijn goed voor de gemeenschap en voorzieningen voor onderwijs en sport kunnen daardoor in stand blijven. Maar niet alleen dient de aandacht naar de starters uit te gaan. Wat we steeds vaker horen en lezen is dat ouderen op zoek zijn naar een passende woonlocatie en dat het steeds vaker moeite koste een geschikte woning te vinden. Die ouderen zijn ook bereid hierin te investeren. Mogelijkheden die ontstaan door clustering van accommodaties dienen daarom ook nadrukkelijk in dat licht te worden gezien.

Economisch bevind de gemeente Oldebroek zich op een uitgelezen locatie. In de sterke economische regio Zwolle. Vol moet dan ook worden ingezet op ondernemerschap en bevorderen van de aantrekkingskracht voor bedrijven voor het bedrijventerrein H2O. Daarbij moet met volle kracht worden gewerkt aan het verkrijgen van voldoende financiering voor de doorontwikkeling. Dat geeft kansen voor de arbeidsmarkt en aantrekkelijkheid van de gemeente als woon- en werkomgeving.

Concreet ziet de fractie van de ChristenUnie Oldebroek graag de volgende punten terug in de begroting: 7. Een duurzaamheidsagenda met een duidelijk omschreven ambitie. 8. Biedt meer ruimte voor innovatief, vraaggericht en duurzaam wonen ook voor ouderen. 9. Minder regels en meer ruimte voor burgers en instellingen. Denk aan minder/geen welstandsregels, gemakkelijker verkrijgen van vergunningen. 10. Bevorderen ondernemerschap en innovatie. 11. Maximale inzet op de uitvoering van het ‘Vernieuwd Perspectief en dus ook op het verleggen van de afslag A28 niet alleen voor een goede ontsluiting van het bedrijventerrein H20 maar ook voor de verbetering van de leefbaarheid in Wezep Noord. 12. Duidelijke prestatie afspraken maken met woningbouwcorporaties over beschikbaarheid van voldoende goedkope huurwoningen en de gevolgen van de verkoop van goedkope woningen uit de huurvoorraad.

Omdat de gemeente besluiten kan afdwingen worden er hoge eisen gesteld aan haar handelen. De ChristenUnie staat voor een gemeente bestuur dat betrouwbaar, integer, transparant en herkenbaar is. Dat zorgt voor kwaliteit en een duurzaam slagvaardig bestuur, toekomstgericht. En daarmee het vertrouwen van de burger waard is. Als goed rentmeester gaat de gemeente sober en doelmatig met de publieke middelen om. De ChristenUnie gaat voor een goed benaderbaar bestuur, zowel met nieuwe communicatiemiddelen, als in het persoonlijk contact. De gemeente neemt de burger serieus. Daarom worden burgerinitiatieven aangemoedigd.

De gemeente heeft de regie over taken op het gebied van arbeidsparticipatie. De ChristenUnie in Oldebroek streeft naar een gemeente waar de inwoners verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven en dus ook hun eigen inkomen. Als daar ondersteuning bij nodig is, moet die door de juiste instantie geleverd worden. In uiterste gevallen is die ondersteuning ook financieel van aard. Maar het verdienen van een eigen inkomen verdient zeker de voorkeur. Wij vinden dat ook werkgevers en ondernemers een belangrijke rol hebben bij het verhogen van de arbeidsparticipatie in onze gemeente. Het aantal uitkeringsgerechtigden dat kan werken moet zo laag mogelijk worden, bij voorkeur nul (0). Voor hen die niet (meer) kunnen werken, kan een uitkering van de gemeente bijdragen tot een acceptabel gezinsinkomen. Hiervoor is een minimabeleid nodig dat maatwerk levert. De ChristenUnie Oldebroek roept de gemeente op door te gaan met het bevorderen van samen werken, door alle betrokken partijen (cultuursector, bedrijfsleven, toerisme en recreatie, maatschappelijke organisaties en inwoners) bij elkaar te brengen en methoden en ervaringen uit te wisselen.

Gezonde financiën zijn van groot belang voor het goed functioneren van de gemeente. Wij streven naar een goede balans tussen inkomsten en uitgaven, waarbij steeds de vraag gesteld moet worden of het belang van de inwoners van Oldebroek op een goede manier gediend wordt.

Concreet ziet de fractie van de ChristenUnie Oldebroek graag de volgende punten terug in de begroting: 13. Het stimuleren van arbeidsparticipatie. 14. Solide gemeente financiën. 15. Bevorderen van behoud van de identiteit van alle kernen.

Labels

« Terug

Reacties op 'ALGEMENE BESCHOUWING PERSPECTIEVENNOTA BEGROTING 2016'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.