Duurzaamheid in Oldebroek komt langzaam maar zeker op stoom

duurzaam2maandag 16 november 2015 21:49

Op stoom komen, een uitdrukking uit vervlogen tijden, uit de tijd dat stoommachines met kokend water (stoom) op gang werden gebracht. Om zover te komen werd een ketel met water opgestookt met een kolenvuur. En met de kracht van de ontstane stoom kwam de stoommachine langzaam maar zeker in beweging. Een proces dat tijd vergde maar als de machine dan in beweging was ging het maar door en door. Dit beeld past goed bij de ontwikkeling van het denken over duurzaamheid, een proces wat maar moeizaam op gang is te krijgen, maar steeds meer ‘op stoom’ komt.

Lang was duurzaamheid iets voor de geitenwollensokken dragers onder ons, gezien als een verschijnsel, een hype die wel weer over zou gaan, iedereen mag tenslotte z’n hobby hebben. Maar deze tijd ligt gelukkig al weer een tijdje achter ons, steeds meer mensen raken doordrongen dat het feit dat we niet door kunnen gaan met het achteloos stoken van fossiele brandstoffen zonder ons met de gevolgen voor deze wereld bezig te houden. Het begint door te dringen dat alternatieve, schone energievormen,  niet alleen maar een dagdromerij is, maar een goed en betaalbaar alternatief voor de fossiele brandstoffen. Ook de olie- kolenboeren van deze wereld beginnen zichtbaar zenuwachtig te worden over de ingeslagen weg naar een duurzamere toekomst, als is die zenuwachtigheid nu  voornamelijk nog het gevolg van dalende beurskoersen. 

Ook in de gemeente Oldebroek begint duurzaamheid langzaam op stoom te komen, het heeft een plekje veroverd op de politieke agenda. De ambitie is om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn, maar het liefst al eerder.   De eerste stappen zijn gezet, in Regio Noord-Veluwe verband wordt er gewerkt aan een routekaart naar duurzaamheid en binnenkort krijgt de raad een voorstel voor het installeren van zonnepanelen op de daken van gemeentelijke gebouwen. Maar de ambitieuze doelstelling is niet te halen door inzet van de gemeente alleen, we zullen met z’n allen er mee aan de slag moeten. 

Januari dit jaar heeft de raad ingestemd met een duurzaamheidslening voor particulieren, een lening om inwoners te stimuleren te investeren in het duurzamer maken van hun woning. Dit is een groot succes gebleken,  het gehele daarvoor beschikbare budget  is ondertussen vergeven.  Afgelopen raadsvergadering heeft de ChristenUnie de wethouder opgeroepen om snel te komen met een vervolg van deze regeling. Verder is er op initiatief van de fractie van de ChristenUnie, raadsbreed een motie ingediend welke het college oproept om te onderzoeken of het mogelijk is om met een duurzaamheidslening te komen voor sportverenigingen en maatschappelijke organisaties. Ook hier snijdt het mes aan meerdere kanten, het helpt de gemeente Oldebroek om haar ambitie waar te maken en het helpt de sportverenigingen om hun energielasten omlaag te brengen waardoor er meer geld overblijft voor de sportieve ambities van de verenigingen. 

Zoals de stoommachine ooit de start betekende van de industriële revolutie, zo zal ook duurzaamheid een nieuw tijdperk inluiden, een toekomst  met schone energie. 

Popke Graansma

Labels

« Terug

Reacties op 'Duurzaamheid in Oldebroek komt langzaam maar zeker op stoom'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.