Eén huis voor Hattem, Heerde en Oldebroek?

donderdag 06 oktober 2011 22:48

Het is bekend: we zijn een hechte samenwerking aan het opbouwen met buurgemeenten Hattem en Heerde. Niet alleen wat betreft een gezamenlijk bedrijventerrein, maar ook voor gezamenlijke diensten. Deze samenwerking willen we verder versterken. Op 12 september j.l spraken de drie gemeenteraden elkaar daarover. Bij die gelegenheid kregen onder andere aandacht de opdrachten die de drie gemeentesecretarissen hebben gekregen. Zij moeten onderzoeken hoe vergaande samenwerking op het volledige vlak van de integrale ambtelijke organisatie (beleid, dienstverlening, bedrijfsvoering en beheer) voor de drie gemeenten kan worden ingevuld. Apart werd vermeld: “Een onderzoek naar mogelijke gezamenlijke huisvesting”.

De Stentor schreef daarover enkele bijdragen, waaruit bleek dat o.a. de PvdA nog twijfels had over deze gezamenlijke huisvesting. In de laatstgehouden raadsvergadering stelde het CDA een aanvullende vraag over dit onderwerp. Bij die gelegenheid hebben wij er opnieuw voor gepleit om dit soort processen ‘met de vensters open’ te voeren. We bedoelen daarmee dat we wel degelijk achter de verdergaande samenwerking in H2O-verband staan, maar tegelijkertijd onze andere partners niet op afstand willen zetten. Die andere partners zijn met name de gemeenten binnen de Regio Noord-Veluwe (RNV). Sommige daarvan, zoals Nunspeet en Elburg, zijn ook zoekende naar samenwerking. 

Onze insteek is altijd geweest dat je zo mogelijk je niet moet opsluiten in één vorm van samenwerking, maar a. selectief en gericht op de verschillende onderwerpen samenwerking moet proberen op te bouwen, en b. moet voorkomen dat je ten onrechte met de rug naar elkaar gaat staan terwijl je eigen ogebouwde winst van samenwerking misschien aantrekkelijk wordt voor anderen die zich wensen aan te sluiten. 

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn kon ons geruststellen. Het college wil zeker helder communiceren met al onze partners. Zo worden bijvoorbeeld ook Hattem en Heerde betrokken bij RNV. Kijk, dat is nou precies wat we graag willen. Want de zoektocht naar samenwerking heeft in onze regio al de nodige pijn gekost. Terwijl het toch voor iedereen duidelijk is dat de positie van kleine gemeenten er niet gemakkelijker op wordt. Het is dus alleszins van belang te zorgen voor een samenwerking op basis van eigen keuzen en ervaringen. (Zelfs als er ooit van bovenaf dwang tot samenwerking mocht ontstaan sta je dan sterker; maar van zo’n dwang gaan we nog niet uit.) 

Onze fractie is er dus van overtuigd dat samenwerking overwegend winst betekent. Daar zijn enorm veel goede argumenten voor te noemen. We noemen ze niet allemaal, maar het heeft te maken met betere uitwisseling en benutting van kennis, door onderlinge ruil en vervanging jezelf minder kwetsbaar maken, een grotere bestuurlijke slagkracht, kosten beperking enz., kwaliteitsverbetering, spreiding van risico’s en kosten bij dure expertise, enz. 

Op die koers zullen we dan ook sterk blijven inzetten.

Ton van Leijen

Labels

« Terug

Reacties op 'Eén huis voor Hattem, Heerde en Oldebroek?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.