Wat burgers willen, wat de overheid moet doen (column)

maandag 24 oktober 2011 09:00

Je komt het bij elke partij tegen: pleidooien voor burgerbetrokkenheid. Beleid dichtbij de burger. Maak burgers verantwoordelijk voor hun eigen leefomgeving. Ook wij steunen die opvattingen. We hebben zelfs een initiatiefvoorstel burgerparticipatie voorgesteld dat door de gemeenteraad is gesteund. Ook hebben we actief meegewerkt aan meer en ook andere inspraakvormen. Daar horen wel een paar nuchtere kanttekeningen bij. Want wat is invloed? Hoe weeg je dat ten opzichte van andere belangen? Heeft wat burgers willen altijd voorrang op andere belangen, wetten e.d.? 

Wij zien het deze weken heel sterk in het vraagstuk van de huisvesting van buitenlandse werknemers in de Willem de Zwijgerkazerne. Wat gaat er nu gebeuren? De bijeenkomst vorige week voldeed aan de opzet. Er is heel goed geluisterd naar de bevolking, er kwamen nieuwe (soms verrassende) gezichtspunten naar voren. Het college is aan zet om een definitief voorstel aan de raad voor te leggen. Dat is ook het moment waarop de raadsfracties hun mening geven. Wij respecteren die volgorde, het maakt democratie helder en werkzaam, want in de raadsvergadering wordt openbaar hoe de partijen denken. Daarom geven wij nu geen mening. We wachten op het voorstel van het college. Wij – en naar ons idee alle fracties – begrijpen heel goed wat er leeft, welke feiten en (on)mogelijkheden hier een rol spelen. Maar in het gesprek van vorige week ontstonden ook nieuwe gezichtspunten. En nieuwe beweging. 

Het is te gemakkelijk om te stellen dat raadsleden alles moeten doen wat de mensen willen. Volksvertegenwoordigers moeten orde scheppen en evenwichtig belangen afwegen. Ze moeten inderdaad dichtbij de burgers staan en zich kunnen verplaatsen in hun behoeften. Om vervolgens met die kennis af te wegen wat er in het algemeen – en dus in ieders - belang is. Daarbij hoort goed luisteren, streven naar draagvlak, en besluiten met rechte rug. Niet het recht van de sterkste, geen vriendjespolitiek, geen willekeur. Een groot hart voor belangen van mensen, respect voor de wet, oog voor rechten van ontwikkelaars. Dat is wat de overheid moet hebben.     

Info: www.oldebroek.christenunie.nl  Reacties: mijn-idee@oldebroek.christenunie.nl 

Labels

« Terug

Reacties op 'Wat burgers willen, wat de overheid moet doen (column)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.