Duurzame energie voor iedereen beschikbaar, dat is samen recht doen

samen+recht+doen.pngzaterdag 25 maart 2023 08:55

Het thema duurzame energie blijft een belangrijk onderwerp. Het is mooi om te zien dat we onze doelstelling met betrekking tot de Regionale Energie Strategie (RES) hebben gehaald.  De windmolens en de zonneparken hebben hier een grote bijdrage aan geleverd.  Als ChristenUnie Oldebroek hebben we aangegeven dat het onze voorkeur heeft om zoveel mogelijk zon op dak te realiseren, al voordat we onze kostbare landbouwgrond opgeven. Voordat de landbouw grond gebruikt kan worden moet daarom ook aan een aantal criteria voldaan worden. Hoogwaardige landbouwgrond komt daarom niet in aanmerking voor zonneweides.

We zijn blij dat in 2022 er krediet is vastgesteld om zonnepanelen op het zwembad De Veldkamp te plaatsen. Gezien de huidige energieprijzen kan er wat ons betreft niet snel genoeg gestart worden met de realisatie. Dit voorstel draagt bij aan de gestelde klimaatdoelen, aan een klimaatneutraal Oldebroek in 2050.

Zorgen hebben we als ChristenUnie Oldebroek wel, met name met betrekking tot de leveringszekerheid vanuit Liander. Zo blijkt ook wel uit onze recente bezoek aan Jan Bakker en het dreigende energietekort op de industrielocaties.  Als raad zijn we bijgepraat over de snelheid waarmee Liander de capaciteit kan vergroten en de werkzaamheden die gedaan moeten worden aan het onderstation in Hattem en Nunspeet.

Het verduurzamen van onze huizen is een belangrijk thema voor ons als ChristenUnie. We zien dat door de sterk stijgende energieprijzen in combinatie tot slecht geïsoleerde huizen dit leidt tot  energiearmoede. We hebben bij de begroting van 2023 daarom ook twee moties ingediend met betrekking tot dit onderwerp. Bij de eerste motie vragen we het college om te onderzoeken of we inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm, die ondanks maatregelen vanuit het rijk nog in de financiële problemen komen door de hoge energieprijzen, extra kunnen helpen. Met de tweede motie willen we ervoor zorgen dat de mogelijkheden voor duurzaamheid nog beter onder de aandacht van onze inwoners komt. Wij pleiten voor een pro-actieve aanpak.

Het college heeft deze motie met betrekking tot de Energiearmoede direct opgepakt. Lees hier meer over Aandacht voor energiearmoede - ChristenUnie Oldebroek.

Steeds meer mensen hebben moeite om de eindje aan elkaar te knopen en leven soms tegen of onder de armoedegrens. We zijn blij dat er veel mogelijkheden zijn voor ondersteuning binnen de gemeente Oldebroek, om juist de inwoners die het ‘even’ moeilijk hebben te kunnen helpen. Afgelopen december hebben we nog een nieuwe verordening kwijtschelding vastgesteld. Waarbij de normen iets zijn verruimd en meer mensen in aanmerking komen voor kwijtschelding.

« Terug