ChristenUnie Oldebroek brengt gevolgen korting gemeentefonds onder de aandacht in Den Haag.

canyon-4641080.jpgdinsdag 25 maart 2025 23:22

De VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en het college van B&W van de gemeente Oldebroek hebben de (lokale)fracties gevraagd om de gevolgen van de korting op de uitkering van het gemeentefonds en het daaruit volgend “financieel ravijn” vanaf 2026 onder de aandacht te brengen bij de eigen politieke partijen in den Haag. Ook de ChristenUnie fractie Oldebroek heeft de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie in Den Haag op de hoogte gebracht van wat de gevolgen van deze korting zijn voor de gemeente Oldebroek.

Naar aanleiding van deze brief is de fractie uitgenodigd om, samen met een aantal andere lokale ChristenUnie fracties uit het land, deel te nemen aan een gesprek over de gemeentefinanciën met de ChristenUnie Tweede Kamerleden Mirjam Bikker en Pieter Grinwis. In dit gesprek hebben wij naar voren kunnen brengen wat de gevolgen zijn van de ingrijpende korting voor de gemeente Oldebroek. Deze voorbeelden vanuit onze en andere gemeente en de gevolgen van de korting zullen worden meegenomen in het Tweede Kamerdebat over de financiën van decentrale overheden gepland.

Op 26 maart staat het Tweede Kamerdebat over de financiën van decentrale overheden gepland. Vanaf 2026, door gemeenten al sinds enkele jaren “het ravijn” genoemd, komen gemeenten in financiële problemen door een forse korting van het Rijk. Als er niet ingegrepen wordt worden gemeenten vanaf 2026 structureel met € 2,3 miljard gekort door het Rijk. Dit betekent dat gemeenten ingrijpende keuzes moeten maken waarmee voorzieningen dreigen te verdwijnen op zijn minst flink verminderen. Ook voor de gemeente Oldebroek betekent dit een korting van € 2,3 miljoen structureel, terwijl aan de andere kant de maatschappelijke uitdagingen alleen maar toenemen. Dit heeft grote gevolgen. Een aantal voorbeelden vanuit onze gemeente:

 

  • Jeugdzorg: De vraag naar jeugdzorg blijft toenemen, maar de middelen blijven achter. Dit betekent langere wachtlijsten en minder maatwerk voor kwetsbare jongeren. Ouders en zorgverleners trekken nu al aan de bel.
  • WMO: Ouderen en mensen met een beperking moeten langer zelfstandig thuis wonen, maar zonder voldoende middelen kunnen wij hen niet de ondersteuning bieden die ze nodig hebben. Dit leidt tot schrijnende situaties en extra druk op mantelzorgers.
  • Woningbouw: De druk op de woningmarkt is er ook in de gemeente Oldebroek. Jonge gezinnen en starters vinden nauwelijks betaalbare woningen. Zonder financiële ruimte kunnen wij als gemeente onvoldoende investeren in woningbouw en leefbaarheid in de dorpen.
  • Vertrouwen in de overheid: Inwoners verwachten dat wij als gemeente er voor hen zijn. Als wij door Rijksbezuinigingen voorzieningen moeten afbouwen, tast dit het vertrouwen in de overheid verder aan. Burgers voelen zich in de steek gelaten, terwijl wij juist dicht bij hen staan.

Wij roepen het kabinet op om bij zinnen te komen en deze bezuiniging terug te draaien!

Fractie ChristenUnie Oldebroek.

 

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie Oldebroek brengt gevolgen korting gemeentefonds onder de aandacht in Den Haag.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.