Alle kinderen met taalachterstand krijgen voorschoolse educatie

donderdag 03 april 2008 17:55

Alle kinderen tussen 2,5 en 4 jaar die een taalachterstand hebben, kunnen nog in deze kabinetsperiode rekenen op voorschoolse educatie. Om dit te bereiken hebben staatssecretaris Dijksma en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een akkoord gesloten.

De afspraken zijn een uitwerking van het bestuursakkoord tussen het Rijk en VNG. Dijksma stelt een extra bedrag beschikbaar dat oploopt van 30 miljoen euro in 2008 tot 43 miljoen in 2011. Dit komt bovenop de 110 miljoen die het Rijk nu al beschikbaar stelt. Mede door deze investering moet in 2011 de taalachterstand bij deze leerlingen met 40 procent lager zijn dan in 2002.

Gemeenten zijn nu aan zet om taalachterstanden aan te pakken. Daarvoor zullen gemeenten ook eigen geld inzetten. Dijksma gaat bekijken of het geld dat beschikbaar is voor VVE-programma's ook kan worden besteed aan bijvoorbeeld de opleiding van leidsters in de opvang. Daarnaast ondersteunen Rijk en VNG de uitvoering via een interbestuurlijk team waarin ook gemeenten vertegenwoordigd zijn.

 Als kinderen met een taalachterstand aan de basisschool beginnen, hebben zij daar vaak hun hele schooltijd last van. Taalachterstanden worden bestreden met bestaande en bewezen VVE-programma's, waardoor kinderen een betere start op de basisschool krijgen. Gemeenten betalen deze programma's en maken hierover afspraken met peuterspeelzalen, de kinderopvang en het basisonderwijs.

Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

 

« Terug

Reacties op 'Alle kinderen met taalachterstand krijgen voorschoolse educatie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.