Armoedemonitor Oldebroek 2007

vrijdag 04 juli 2008 19:53

Er bestaan in onze gemeente verschillende regelingen voor mensen met een minimum-inkomen. Om uit te zoeken of dit geld bij de juiste mensen terechtkomt, heeft Oldebroek een onderzoek laten uitvoeren.

Om welke regelingen gaat het?
- Collectieve ziektekostenverzekering
- Kwijtschelding gemeentelijke belastingen
- Declaratieregeling
- Langdurigheidstoeslag
 -Bijzondere bijstand

Minimahuishoudens
De totale doelgroep voor het minimabeleid bestaat uit 288 huishoudens. Het bereik van de regelingen is in vergelijking met andere gemeenten redelijk tot goed. Echter niet onder de huishoudens met een ander inkomen dan de WWB (Wet werk en bijstand)
Hoe kan de gemeente er nu voor zorgen dat ook zij de weg naar de gemeente weten te vinden?

Enquête
De huishoudens zijn benaderd met het verzoek deel te nemen aan een enquête. Hierdoor moet duidelijk worden waarom men wel of niet deelneemt aan een regeling.
Uit de enquete kwam naar voren dat meer dan 80% van de respondenten wel eens gebruik maakt van een regeling. Als motief voor niet-gebruik van de regelingen wordt aangegeven dat men niet op de hoogte was van het bestaan of dat de aanvraagprocedure te ingewikkeld is. Ook vindt men dat men teveel gegevens moet overleggen en dat de aanvraagformulieren te lang zijn.
Een eenvoudige folder over de regelingen zou uitkomst kunnen bieden.

Hoe nu verder?
Een belangrijke bevinding van het onderzoek is de minimale communicatie richting de burger. Daarom wil de gemeente de volgende middelen inzetten ter verbetering van de communicatie met de doelgroepen:
1 Algemene folder ( jip en janneke taal en eenvoudig van opzet)
2 Informatiebladen per regeling
3 De regelingen te plaatsen op de website
4 Meer gebruik maken van onze huis-aan-huis krant om de burger te wijzen op onze regelingen.

Fractieweging
Wij zijn blij dat de gemeente actief bezig gaat om het niet-gebruik terug te dringen. Mensen die recht hebben op financiële ondersteuning dienen die ook te krijgen. Onwetendheid of te lastige formulieren mogen geen struikelblokken zijn. Het zou erg jammer zijn dat mensen in financiële problemen komen, terwijl dat niet nodig is.
Wel vinden wij de aanbevelingen erg aansluiten bij dat wat er al was.
Als de mensen voorheen een folder niet pakten bij een instantie of de website van de gemeente niet lazen, zullen ze dat nu ook zo snel niet doen (ook al is deze eenvoudiger van opzet).
Het lijkt ons goed om juist ook gebruik te maken van sociale netwerken om mensen heen (diaconiën en sportverenigingen bv.) Zij kennen de mensen persoonlijk en kunnen zorgen dat de juiste mensen van de regelingen gebruik maken.

Inge de Vries - de Jong

 

« Terug

Reacties op 'Armoedemonitor Oldebroek 2007'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.