ChristenUnie verantwoordt zich
In verkiezingstijd beloven partijen waar ze zich voor gaan inzetten. Ook de fractie van de ChristenUnie. We willen ons halverwege twee verkiezingen de spiegel voorhouden: lukt ook wat we willen? Welke punten uit ons programma zijn verwezenlijkt? Moeten we dingen bijstellen? Conclusie: er is veel bereikt. Toch lukten sommige dingen ook niet. En er is nog veel om met nieuwe energie tegenaan te gaan. De fractie verantwoordt zich naar kiezers en achterban. Een impressie.
Elke fractie heeft draagvlak nodig: ‘successen’ bereik je zelden alleen. Een deel van de resultaten is dus niet exclusief eigen verdienste, maar werd behaald samen met andere fracties, we streven daar zelfs naar. Niettemin speelde onze fractie in veel zaken een doorslaggevende rol.
Sociale samenhang
Ons christelijk-sociale gezicht gaven we o.a. vorm in actieve steun en support aan het functioneren van het vrijwilligersplatform, en plannen van (o.a.) sportverenigingen waar vrijwilligers een belangrijke rol in spelen. Bij de eerste bezuinigingsronde wilden we de vrijwilligersvergoeding bij maaltijdvoorziening niet verminderen; de maaltijden blijven zij 5 keer per week bezorgen. Mantelzorg: we bereikten dat naast een medische indicatie ook op sociale indicatie een woning mag worden vergroot, naar 800 m³. We maakten ons sterk voor het Centrum voor Jeugd en Gezin: de coördinator kan langer blijven. We uitten onze zorg over het aantal verzorgingsplaatsen. We gaven steun voor doorstart van het zwembad, en het doorgeven van de rijkssubsidie voor de Loco. We bereikten ten dele dat bij de eerste rondes bezuinigingen jongeren werden ontzien.
Natuur, landschap, wonen
We hamerden op het afronden van een fietspad langs waterrijke plekken in onze gemeente. Ons initiatiefvoorstel kreeg eerder brede steun. Bij ons verzet tegen verrommeling van het landschap konden we niet helemaal realiseren wat we wilden. We stemden in met het schuilhuttenbeleid (kleinere bebouwingen voor vee in het buitengebied). Op ons initiatief kwamen er ruimere mogelijkheden voor functieverandering (oude boerenschuren afbreken ten gunste van huizen of andere bedrijvigheid). Door de recessie en de daardoor ontstane stagnatie op de woningmarkt is er bijna alleen nog vraag naar starterswoningen, daarom steunden we aanpassing van het woningbouwcontingent. Ons pleidooi voor levensloopbestendige woningen en duurzaam bouwen leidde nog niet tot vermeldenswaardige ‘wapenfeiten’. We stemden in met een subsidieregeling voor woningaanpassingen zodat mensen langer in hun bestaande woning kunnen blijven.
Economie, milieu, verkeer
Oldebroek heeft nu zijn winkelhart, en de raad steunde unaniem een initiatief van VVD en ChristenUnie om dit hart een naam te geven. We steunden het plan voor de herontwikkeling van het Meidoornplein Wezep, en maakten ons sterk voor de locaties Amsberg, Koops-bedden, Spakman/Souman. We gaven blijvend aandacht aan bedrijventerrein H2O. Voor bio-based-economy hebben we met regelmaat gepleit maar nog zonder tastbaar resultaat, o.a. als gevolg van de moeilijke financiële- en economische situatie. Wel bevorderden we vermindering van openbare verlichting, en kregen toezeggingen voor gericht energiebeheer op bedrijventerrein H2O. We hielden het plan voor windmolens positief op de raadsagenda. We vroegen aandacht voor de verkeerssituatie van de Zuiderzeestraatweg, de ontsluiting van het winkelcentrum Oldebroek, de ontsluiting van het bedrijventerrein Oldebroek, het tegengaan van overlast door geparkeerde vrachtwagens. En we hielden ons pleidooi warm voor een Rondweg rond Oldebroek.
Bestuurlijk, transparantie c.a.
We konden opnieuw een voortrekkersrol vervullen bij intergemeentelijke samenwerking. Hecht en concreet met Hattem en Heerde, flexibel in RNV-verband, en met open vensters naar andere allianties die Oldebroek versterken. We zijn betrokken in het algemeen bestuur van RNV en de Inclusiefgroep. We kozen positie in dossiers als de Regionale Uitvoeringsdiensten. Rond burgerbetrokkenheid en -participatie hebben we fors ingezet op beleid, eigen directe contacten met burgers, en werkbezoeken. Een voorstel om burgers een sms-je te sturen als hun persoonsdocument klaar is kreeg onvoldoende steun. Wel steun kreeg ons plan waarmee burgers samen een initiatiefvoorstel op de raadstafel kunnen krijgen. Door ons kwam er een andere begrotingsbehandeling, ook voor de burger veel aantrekkelijker. Samen met de coalitiepartners realiseerden we meer aandacht voor het beter (en proactief) voorlichten van de samenleving over plannen, werkwijze etc. van bestuur en politiek. Onze eigen informatievoorziening en verantwoording is sterk verhoogd via de website - recentelijk uitgebreid met een weblog - en uitbreiding van onze nieuwsbrieven.
Via onderstaande link kunt u het volledige memo downloaden.
Titel | Bestandsgrootte | MIME-type | ||
---|---|---|---|---|
Verkiezingsprogramma 2010-2014 Halverwege | 52,5 kB | application/msword |
Reacties op 'ChristenUnie verantwoordt zich'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.