Raad Oldebroek wil greep houden op regionale samenwerking

RNV LOGOvrijdag 07 maart 2014 14:19

De zes fracties in de raad van Oldebroek steunden deze week unaniem een motie over de Regio Noord Veluwe. In de RNV werkt Oldebroek samen met vijf andere gemeenten. Aan de orde was een wijziging van de regeling van deze samenwerking. Het takenpakket van de RNV verandert en slankt af, ook de partners van RNV zit-ten ieder voor zich in veranderingsprocessen die met samenwerking te maken heb-ben. Dat was de reden waarom de raad van Oldebroek de structuurwijziging liever wilde uitstellen. Ook zou er meer duidelijkheid moeten komen over de positie van de raad na deze wijziging. Daarin stond Oldebroek echter alleen. Daarom wordt er nu met name aandacht gevraagd voor de positie van de raden in de nieuwe regeling.

In de betreffende motie zegt de raad het er nog steeds niet overtuigd te zijn dat de op zichzelf verdedigbare aanpassing op dit moment moet plaatsvinden. De raad wil de positie van de raden verduidelijken. Meer expliciet moet worden hoe die betrokkenheid bij onderwerpen die in RNV-verband spelen in de toekomst plaatsvindt op een voor deze raden vertrouwenwekkende wijze. Daarnaast maakt ze bezwaar tegen het exclusief formeel vastleggen dat de burgemeester van de grootste gemeente voorzitter van zowel de RNV als het dagelijks- en het algemeen bestuur is. Dat neemt niet weg dat het algemeen bestuur de burgemeester van de grootste gemeente wel kan aanwijzen tot voorzitter. Het college werd opgeroepen deze zaken in te brengen in de RNV-vergadering. Portefeuillehouder Adriaan Hoogendoorn gaf aan dat de plek van de raden zekere aandacht moet krijgen, en gaf aan de motie als steun te ervaren voor wat de RNV ook wil.   

Achtergronden

Er zijn veel bewegingen die gevolgen hebben voor verschillende vormen van samenwerking tussen gemeenten. Ook in RNV-verband zijn er veranderingen opgetreden in positie en takenpakket. Daarom kan naar het oordeel van de raad een structuurwijziging beter uitgesteld worden tot een aantal ontwikkelingen meer is uitgekristalliseerd. Dit standpunt werd in een eerdere fase niet gesteund door de overige deelnemers. Het wijzigingsvoorstel wil nu van een radenregeling naar een collegeregeling. Vanuit het oogpunt van dualisme is dat verdedigbaar. Maar het zich verzetten tegen zo’n aanpassing lijkt op dit moment getalsmatig geen kans van slagen te hebben. De motie spitst zich daarom nu toe op een goede borging van de manier waarop raden in de nieuwe structuur worden betrokken. De burgemeester van de grootste gemeente tot voorzitter aanwijzen van zowel de RNV, het dagelijks bestuur en het algemeen bestuur kan ook zonder formele bepaling. De indruk mag niet worden gewekt dat bij zo’n formele vastlegging het criterium van het gewicht van de grootste gemeente een zwaardere plaats krijgt dan andere criteria, zoals bijvoorbeeld de kwaliteit die op enig moment gewenst is. Aldus de fracties van ABO, CDA, ChristenUnie, PvdA, SGP en VVD.

« Terug

Reacties op 'Raad Oldebroek wil greep houden op regionale samenwerking'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2014 > maart