Zorg om jeugdzorg

portret Berend-Jan mei 2014maandag 26 mei 2014 10:04

Terwijl ik dit stuk schrijf, ligt op mijn bureau “de nota sturing en bekostiging jeugdhulp 2015 – 2018”. In de nota zijn kaders gesteld voor de inkoop van jeugdhulp. We hebben de nota afgelopen dinsdag tijdens de commissie “Samenleving” besproken! Het is – zoals u weet - een onderdeel van de decentralisatie en de transitie van het sociale domein! De gemeente Oldebroek werkt in dit proces samen met vijf andere gemeenten: Elburg, Nunspeet Ermelo, Putten en Harderwijk. Deze samenwerkingsorganisatie heet R.N.V. (Regio Noord-Veluwe).

De ChristenUnie is blij met “de nota sturing en bekostiging jeugdhulp 2015 – 2018. Er is veel en goed werk verzet door ambtenaren en bestuurders. De landelijke transitiecommissie (TSJ) heeft onder meer de nota als zeer positief gekwalificeerd. Dat neemt echter niet weg dat er nog veel onduidelijk is en dat de datum waarop de transitie formeel wordt, aanstaande is (1 januari 2015). Er moet nog veel werk worden verzet door allerlei disciplines en niet in de laatste plaats door de politiek.

De ChristenUnie gaat akkoord met de nota, maar heeft zorg. We hebben de zorg tijdens de commissie vergadering uitgesproken naar de wethouder. We hebben vragen gesteld over de bezuinigingen die gepaard gaan met de transitie, maar ook over de verantwoordelijkheden, preventie, eventuele wachtlijsten en de kwaliteit van de jeugdzorg!

Een ding is wel duidelijk, we moeten als burgers steeds meer zelf doen; de verzorgingsstaat - zoals we die kennen - is voorbij! De ChristenUnie kent daarin haar verantwoordelijkheid, we hebben een Bijbelse opdracht om op te komen voor de mensen die zorg nodig hebben. Er is zorg, maar er zijn ook duidelijke kansen voor de CU. Het Wetensschappelijk Instituut ChristenUnie heeft hierover een boek geschreven: ”Achter de schutting, kansen na de decentralisaties”. We willen investeren in een goede toegang tot de jeugdzorg, gebruik maken van de kracht van sociale netwerken, risico’s bespreken, inzetten op een samenhangende aanpak en ruimte geven aan keuzevrijheid en identiteit!

Afgelopen week ben ik als docent weer regelmatig geconfronteerd met jongeren die hulp nodig hebben, vaak met pijnlijke casussen. Een foto met twee “neefjes” en hun vrienden inspireerde me. Danny heeft kanker en ondergaat chemokuren met als gevolg haaruitval. Hoe solidair, …de vrienden laten hun hoofdhaar scheren! Jeugd uit de gemeente Oldebroek, …bedankt!

Shalom,

Berend Jan Spijkerboer

« Terug

Reacties op 'Zorg om jeugdzorg'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.