Aanscherping verbod jat-tassen nodig

pasfoto Ton mei 2010woensdag 12 februari 2014 15:05

De ChristenUnie in Oldebroek wil dat de gemeente het verbod op jat-tassen en vergelijkbare zaken in winkelgebieden aanscherpt. De fractie stelt het college daarover vragen. In steeds meer gemeenten maken personen of bendes zich schuldig aan grootschalige winkeldiefstallen met behulp van van bewerkte tassen, jassen en zelfs kinderwagens. Wij willen dat de gemeente al dan niet georganiseerde criminaliteit ook bestrijdt door het verbod op geprepareerde voorwerpen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te versterken.

De economische crisis maakt het winkeliers al moeilijk genoeg, diefstal kunnen ze er echt niet bij hebben. In een gesprek met de winkeliersvereniging werd deze noodzaak al onder worden gebracht. De winkeliers krijgen meer steun bij het tegengaan van deze vorm van diefstal. “Winkelen met geprepareerde tassen en voorwerpen betekent gewoonweg dat men niet van plan is de “gekochte“ artikelen af te rekenen” aldus de winkeliers. 

Tijdig optreden

Gemeenten kunnen veel doen in de strijd tegen winkel-diefstal en bendes. Ook al heeft de gemeente op dit moment ogenschijnlijk geen groot probleem met georganiseerde winkelcriminaliteit, het komt wel voor, en daarom zijn winkeliers gediend met een aanscherping. Zeker als het zou toenemen duurt het te lang om dan alsnog de APV of het beleid aan te passen. Wij willen niet wachten tot het probleem nog groter wordt. De fractie heeft de politie om advies gevraagd, en dat heeft geleid tot een mogelijke tekstwijziging. Deze wijziging geeft ook de politie meer wettelijk draagvlak om op te treden. Vaak moet de politie bij het betrappen in de winkel nu nog constateren niets te kunnen doen omdat de persoon in kwestie de winkel nog niet heeft verlaten. Maar iedereen weet dat wanneer je gaat winkelen met een geprepareerde tas je niet van plan bent om af te rekenen.     

Bewerkte materialen

Winkeldieven en georganiseerde bendes gebruiken geprepareerde voorwerpen om diefstallen te kunnen plegen. Meestal zijn dat bewerkte tassen en jassen, waarmee zelfs beveiligde artikelen op grote schaal kunnen worden gestolen zonder dat het alarm afgaat bij het verlaten van het winkelpand. Een groot deel van de winkelcriminaliteit in Nederland heeft een georganiseerd en professioneel karakter. Het gaat daarbij om zowel Nederlandse als niet-Nederlandse groepen, bevestigde het Korps Landelijke Politie Diensten in ‘Bedrijfscriminaliteit 2012’. Deze groepen en personen maken zich schuldig aan grootschalige winkeldiefstallen, inbraken en ramkraken. In Oldebroek gaat het tot nu toe meer om individuele veelplegers of bijvoorbeeld tweetallen die stelen. Ook daarvoor zijn winkeliers gediend met een grotere wettelijke steun in de rug.   

Ton van Leijen

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Jattassen 12 februari 2014131,6 kBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug

Reacties op 'Aanscherping verbod jat-tassen nodig'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.