ChristenUnie Oldebroek dient initiatiefvoorstel ‘Collectief wonen’ in

christenunie logo oldebroek afkorting vierkant_burned (3).jpgwoensdag 21 februari 2024 12:51

De ChristenUnie van Oldebroek heeft een initiatiefvoorstel over collectief wonen ingediend. Met dit initiatief voorstel hoopt de ChristenUnie dat er meer ruimte komt voor collectief wonen in de gemeente Oldebroek.

Collectieve Wonen houdt in dat initiatiefnemers samen en naar eigen wens hun woningen laten bouwen om er zelf te gaan wonen.  Bij een collectief wooninitiatief gaat een groep zelf het proces aan van aankoop of huur, (ver)bouwen en wonen. Soms hebben collectieve wooninitiatieven gemeenschappelijke ruimtes of een gemeenschappelijke tuin.

We hebben in onze gemeente al enkele mooie voorbeelden van collectief wonen zoals CPO projecten, en projecten als de Singelhof en de Wezeper veste.

Wat de ChristenUnie betreft worden die soort projecten meer gestimuleerd en gefaciliteerd. Door collectief wonen kunnen er meer woningen worden toegevoegd voor de eigen inwoners. Zij krijgen hiermee de kans om zelf iets te ontwikkelen en om goedkoper, sneller en beter te (laten) bouwen. Ook geeft Collectief wonen ruimte aan alternatieve woonvormen zoals tiny houses.

Naast het toevoegen van stenen heeft collectief wonen ook een sociale kant. Het collectief wonen zorgt voor meer sociale samenhang in de buurt en geeft de kans om wonen en zorg te combineren. Veel collectief wonen initiatieven hebben gemeenschappelijke ruimtes of een gemeenschappelijke tuin. Ook doen zij veel dingen samen. Hierdoor kan collectief wonen eenzaamheid tegengaan en zorgen voor meer sociale samenhang in een buurt.

Concreet vraagt dit initiatiefvoorstel o.a. het college van B&W om inwoners en initiatiefnemers te informeren over de mogelijkheden voor collectief wonen en op de website van de gemeente actief initiatieven en mogelijkheden voor Collectief Wonen te delen.

Ook zou de ChristenUnie graag zijn dat bij grote woningbouwprojecten een perceel of bestaand onroerend goed aangewezen wordt voor collectieve woningbouw. Hiermee worden inwoners gestimuleerd om zelf met een initiatief te komen. Ten slotte vraagt de ChristenUnie om initiatieven bij te staan met advies en te helpen met het zoeken van een geschikte locatie.

Labels

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie Oldebroek dient initiatiefvoorstel ‘Collectief wonen’ in'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.