Hattemerbroek (column Huis aan Huis)

dinsdag 23 oktober 2007 11:07

Je zult maar in Hattemerbroek wonen. Een kleine, maar hechte kern bewoners. Aan de A50 was je al gewend, net als aan de spoorlijn naar Amersfoort. Maar dan komt er een groot bedrijventerrein in je achertuin. Tja, het is wel ergens goed voor, maar….en dan moet er nog de Hanzelijn komen, met ingrijpende landschappelijke doorkruisingen. Ook dit slik je. Maar dan merk je dat er notabene ook nog zeven enorm hoge windmolens in je voortuin komen. Dan zeg je ‘nu is de maat vol’.

Je zult maar overheid wezen. Je zet je in voor de gemeentelijke belangen. Je bent er verguld mee dat je samen met twee andere gemeenten een belangrijk bedrijventerrein kunt realiseren. Als oplossing tegen de versnippering, als trekpleister voor bestaande en nieuwe werkgelegenheid, met grote voordelen voor onze burgers. Je ziet ook dingen waar je niet echt invloed op hebt. De Hanzelijn? Wel vlakbij, maar andere overheden hebben het voor het zeggen. Windturbines? De landelijke overheid verplicht de provincie ertoe, je bent zelf ook voor natuurlijke energiebronnen, en ze leveren maar mooi voor 14.000 huishoudens stroom! Je laat alle verplichte onderzoekingen en voorbereidingen doen, je publiceert netjes en geeft de samenleving inspraakmogelijkheden. En dan, om 5 voor 12, hevige protesten.
Maar als wij werkgelegenheid nodig hebben, energie, snelle verbindingen, dan kunnen we de minder leuke kanten daarvan toch niet bij anderen neerleggen?

Het proces loopt nog. Is er intussen van dit alles ook iets te leren? Een soort ‘moraal van het verhaal’? Afstemming door verschillende overheden was kennelijk niet mogelijk. De provincie heeft (op afstand) toegekeken; het rijk is nog verder weg, Hattem heeft andere zorgen dan Oldebroek, enz. Formeel heeft iedereen zijn antwoord klaar: wij als Oldebroekers hebben niet om de windmolens gevraagd, maar kunnen ze ook niet tegenhouden. En ook: de burgers wisten het toch, men is toch geïnformeerd? Maar materieel blijft het ongelukkig. Deze colum heeft voor dit moment een open einde. Gedane zaken nemen geen keer. Afweging van belangen levert altijd voor iemand pijn op. Ook bij goede besluiten blijf je soms met onvrede zitten. Als fractie proberen we wel scherp te blijven op het samenvallen van dit soort ontwikkelingen. Want het moet goed wonen blijven in onze gemeente. Ook in Hattemerbroek. Daar mag u ons op aanspreken.

www.oldebroek.christenunie.nl.

Henk van Bergeijk, Gijs van den Brink, Dries van de Grift, Ton van Leijen, Engbert Jan Ruitenberg, Cees Souman, Inge de Vries.

Labels
Column
Fractie
In de media

« Terug

Reacties op 'Hattemerbroek (column Huis aan Huis)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.