Fruittuin Verbeek: boer en manager
Werkbezoeken blijven voor onze fractie van groot belang. Het helpt je in de beeldvorming van maatschappelijke ontwikkelingen. Het geeft inzicht in waar burgers, organisaties en bedrijven mee bezig zijn, waar ze tegenaan lopen, wat hun wensen en problemen zijn. Als volksvertegenwoordiger moet je ervoor oppassen dat je niet probeert te sturen vanachter bureau of laptop. En we ervaren: zelfs als je in een contact fors van mening blijft verschillen kan dat het inzicht aan beide kanten dienen, en – ook heel belangrijk - de relatie zuiver houden. Burgers en organisaties hebben meestal veel nuttige inzichten, en helpen je om verschillende kanten van een probleem goed af te wegen.
Het was daarom ook een goede greep van het bestuur van onze politieke vereniging om de ledenvergadering te combineren met een werkbezoek bij Fruittuin Verbeek. We werden ontvangen door Ton Verbeek, die ons - na een korte lezing - een rondleiding gaf door zijn veelzijdige bedrijfsvoering. Het ging natuurlijk over planten, bomen, vruchten, het weer. De consument is veeleisend. Het is zelfs zo dat (b.v.) de supermarkt een foto aanlevert van hoe het fruit qua kleur eruit moet zien als het wordt geleverd. Het ging ook over internationale productiegebieden, over afzetmarkt, over de seizoencyclus, de verschillen tussen de bediening van supermarktketens (82%) en individuele afnemers (18%). De kennis van het product fruit neemt in grootwinkelketens al gauw af. Maar het ging ook over besproeiing bij vorst (een beschermingsmethode!), schimmels en ongedierte, bestuiving door een eigen bijenbevolking, enz.
Voor ons was ook heel interessant de gedachtewisseling over boer zijn en ondernemerschap. Ton Verbeek voelt zichzelf zeker boer, maar ook ondernemer, en dat bleek wel uit de manier waarop hij tegen zijn beroep aankijkt. Het gaat niet alleen om productie en verkoop, het gaat ook om educatie. Hij investeert in mogelijkheden om ook jonge mensen te vertellen over de natuur, en hun kennis op te krikken over fruitteelt. Hij heeft een visie op landschapsbeheer, wat een bedrijf als dat van hem kan betekenen in het gebied tussen het Veluwemassief en het polderland. Dat geeft interessante doorkijkjes naar de boer als landschapsbeheerder (een belangrijk punt uit ons verkiezingsprogram!), naar toeristische rustpunten, naar de verbintenissen tussen stad en platteland als basiswaarde, enz. Ton Verbeek neemt deel aan verschillende kennisnetwerken die hem helpen ‘breed' te kijken.
U merkt het al: een bijzonder nuttig werkbezoek aan een creatieve ondernemer. Men kan bij hem niet alleen voor fruit terecht, maar ook voor vruchtendranken uit eigen bedrijf. Aansluitend werd de Algemene ledenvergadering van de ChristenUnie dan ook gehouden in het proeflokaal.
Ton van Leijen
Archief > 2008 > april
- 28-04-2008 28-04-2008 20:30 - Moeders, vaders, alcohol, drugs
- 28-04-2008 28-04-2008 20:15 - Jongerenafdeling van de ChristenUnie start eigen afdeling Elburg/Oldebroek
- 22-04-2008 22-04-2008 21:07 - Iedereen moet mee kunnen doen (Wmo beleidsplan 2008-2011)
- 16-04-2008 16-04-2008 17:02 - Fruittuin Verbeek: boer en manager
- 03-04-2008 03-04-2008 17:55 - Alle kinderen met taalachterstand krijgen voorschoolse educatie
Reacties op 'Fruittuin Verbeek: boer en manager'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.