Hart voor jeugd (Column)

dinsdag 22 februari 2011 09:00

De nieuwe generatie baart ons als Nederlanders zorgen. Veel jongeren hebben problemen, nog veel meer gelukkig niet. Maar de vraag naar hulpverlening groeit enorm: de meldingen bij de provinciale bureaus jeugdzorg stegen van 60.000 in 2005 naar ruim 100.000 in 2009. In zes jaar tijd verdubbelden de kosten. Het CBS verklaart deze stijging uit groeiende behoefte, uit reacties op incidenten, en omdat problemen sneller  worden gesignaleerd. Jeugdhulpverleners moesten zich meer scholen, wachtlijsten werden langer.

De bedoeling is dat de jeugdzorg van de provincies naar de gemeenten gaat. We stelden daarover vragen aan ons college, want er wordt ook bezuinigd op jeugdzorg. Ons ideaal: zelf zorg bieden aan de jongeren in onze gemeente die dat nodig hebben. Maar dat kost geld. Het college antwoordde: wij wachten eerst even af. Dat vinden wij onvoldoende. We moeten  juist pro-actief zijn. In het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie Gelderland staat dat provincie en gemeenten zich samen moeten inzetten voor preventie als startpunt van jeugdzorg. Zij moeten de verdere inrichting van de Centra voor Jeugd en Gezin stimuleren. Dat kunnen provincie en gemeente dus nu al samen gaan doen. Om de hulp aan jongeren straks goed over te dragen.  

In het onderwijs vindt er een bezuiniging plaats op het project Passend onderwijs. Dat project heeft de bedoeling om extra zorg voor sommige leerlingen minder buiten de school en dichterbij huis te bieden. School en zorginstellingen moeten daarin meer samenwerken, onder regie van de gemeente. Twee belangrijke verbonden terreinen waarop wordt bezuinigd. Geen aantrekkelijk perspectief. Laten schoolbesturen, gemeenten en instellingen van zorg dus de handen ineen slaan en zich voorbereiden.

Er zijn ook lichtpunten. Deze maand was er weer een zogenoemde districtsconferentie georganiseerd door de gemeenten Hattem, Heerde en Oldebroek. Politiechefs, het Veiligheidshuis, justitie, leerplichtambtenaren, jeugdwerkers, wethouders, raadsleden, burgemeesters en andere partners uit de Veiligheidsregio spraken daar over wat elk doet en kan bieden, en hoe je dat beter zou kunnen afstemmen. Concreet met praktijkgevallen erbij. Ingewikkeld maar boeiend. En het scherpt iedereen op die een hart heeft voor de jeugd. Hart voor jeugd: daar moet het toch beginnen!

Info: www.oldebroek.christenunie.nl. Reacties: mijn-idee@oldebroek.christenunie.nl

Op de foto vlnr: Inge de Vries-de Jong, Willem Bart Junte, Henk van Bergeijk, Liesbeth Vos-van de Weg, Gijs van den Brink, EngbertJan Ruitenberg, Hans het Lam, Ton van Leijen en Wim Boer

Labels

« Terug

Reacties op 'Hart voor jeugd (Column)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.