Hulp bij (belasting)schuld

dinsdag 13 maart 2012 09:45

Eigen schuld, dikke bult” kun je op menig schoolplein horen. Kinderen zijn direct en zeggen elkaar de waarheid. In de maatschappij werkt dat soms ook zo, maar niet altijd. In de laatste raadsvergadering van de gemeente Oldebroek was kwijtschelding voor ondernemers op het niveau van de bijstand een van de onderwerpen. De ChristenUnie en ABO steunden een voorstel van het college op aangeven van de PvdA

Aanleiding

Sinds 1 april vorig jaar is de uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 aangepast. En wel op zo’n wijze dat een gemeenteraad een besluit kan nemen om kwijtschelding mogelijk te maken voor privébelastingschulden van ondernemers die op het niveau van de bijstand leven. In de Tweede Kamer stemde ook de fractie van de ChristenUnie in met die aanpassing.

Wettelijk kader

De huidige verordening afvalstoffenheffing maakt kwijtschelding van deze heffing mogelijk. De geldende verordening voor rioolheffing biedt alleen ruimte voor kwijtschelding ten aanzien van woningen. In de leidraad van onze gemeente is geregeld dat alleen kwijtschelding plaats vindt bij een saneringsakkoord tussen de schuldenaar en alle schuldeisers.

Overwegingen

Dankzij de wetwijziging van april 2011 is het toegestaan om voor aanvragen van kwijtschelding uit te gaan van de beoordeling die ook wordt gehanteerd bij BBZ (Bijzondere Bijstandsregeling Zelfstandigen). Dat betekent in de praktijk dat ondernemers die een definitieve BBZ – uitkering, ook kwijtschelding krijgen.

Het college stelt voor om de ZZP – ers (Zelfstandigen Zonder Personeel) tegemoet te komen. De kwijtscheldingsverzoeken zijn op bovenstaande wijze relatief gemakkelijk te beoordelen.

Financieel en sociaal

De wijziging van het beleid heeft geringe financiële gevolgen. Mede omdat naar verwachting door weinigen gebruik gemaakt zal worden van de regeling. Wel is de beoordeling van de aanvraag behoorlijk ingewikkeld, daardoor kan een traject een langdurig verloop hebben. En zullen externe deskundigen moeten worden ingeschakeld om tot een definitief oordeel te komen. Daar zijn wel kosten aan verbonden. De precieze omvang van deze kosten is op dit moment nog onvoldoende duidelijk. Onze fractie vindt een steun in de rug voor hen die dat nodig hebben belangrijker dan de daarmee gemoeide kosten, die wel binnen de perken blijven. Want de kosten kunnen gedekt worden door een geringe verhoging van de tarieven. En daarmee delen we de kosten met z’n allen.

Evaluatie

Wel heeft onze woordvoerder gepleit voor een evaluatie over twee jaar. Bij deze evaluatie zal duidelijk moeten worden of de kosten om te komen tot kwijtschelding van belastingen in balans blijven met de baten voor de ondernemers die hulp bij hun schuld ontvangen. Het college heeft de evaluatie toegezegd. En daarmee is deze hulp bij (belasting)schuld voor de komende twee jaren een feit!                                                                                                                     

Gijs van den Brink

Labels

« Terug

Reacties op 'Hulp bij (belasting)schuld'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.