Appels

portret Berend-Jan mei 2014zaterdag 01 oktober 2016 11:49

Mijn vrouw en ik gaan graag naar voorstellingen van Daniël Lohues. Daniël Lohues is een zanger, componist, multi-instumentalist uit Erica in Drenthe. Hij zingt in het dialect en zijn teksten zijn vaak filosofisch en relativerend. Zijn nieuwe album heet ‘Aosem’. In het dialect betekent het ‘Adem’, maar fonetisch het Engelse woordje ‘Awesome’ (geweldig).

Tijdens de laatste voorstelling vertelde Lohues over de achtergrond van zijn liedje ‘Appels’. Hij vertelde dat hij op een avond in de zomer van 2014 zo ontdaan was van journaalbeelden over gekruisigde Syrische kinderen, dat hij de tuin invluchtte om er bijna te kotsen en toen zag hij ze – weliswaar klein – appels! Het liedjes was geboren.

In deze periode worden de appels geoogst. ’s Morgens zie ik vrouwen uit ons dorp optrekken naar de Flevopolder om tegen de avond weer terug te komen met “best veul appels”. Automatisch begin ik dan het liedje van Daniël Lohues te zingen: “Der kommen best veul appel an!”

De link met Mattheüs 6: 25 – 34 en 28: 20 is snel gelegd: “…kijk naar de vogels in de lucht: ze zaaien niet en oogsten niet en vullen geen voorraadschuren, …kijk eens maar de lelies, kijk hoe ze groeien in het veld; ze werken niet en weven niet, …maak je geen dus geen zorgen over de dag van morgen, …Ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld!”

https://www.youtube.com/watch?v=gd-6FP3ASYg

« Terug

Reacties op 'Appels'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.