Bewuster met alcohol

maandag 14 maart 2016 16:40

Het was de eerste weken wel opletten om geen alcohol te drinken. Ik betrapte me erop dat ik vaak uit gewoonte een biertje of een glas wijn drink. Op een verjaardag wordt me niet gevraagd: “ wat wil je drinken?” maar: “Engbert Jan, een biertje?”.

Nu vind ik dat geen probleem. Ik lust graag een glas bier vooral na een (sportieve) inspanning is er voor mij niets lekkerder dan een heerlijk koud pilsje. En na een intensieve vergadering is er niets fijner dan samen een glaasje wijn te drinken op de bank. 

Toch is het voor mij geen opgave om 40 dagen geen alcohol te drinken. We zijn nu ruim 30 dagen op weg met het programma: ‘Ik pas’. Een initiatief van de GGD, gezamenlijke instellingen voor verslavingszorg, het Trimbos Instituut en de Hogeschool Windesheim. Dit om bewuster met alcohol om te gaan en dat bespreekbaar te maken.

Eerst was ik niet overtuigd om mee te doen maar als fractie van de ChristenUnie werden we enthousiast gemaakt door ons fractielid Popke Graansma en besloten we om gezamenlijk mee te doen.

En het werkt. Met veel mensen in verschillende geledingen heb ik goede gesprekken gehad hierover. Je merkt dat bij veel mensen, het een soort van gewoonte geworden is om alcohol te drinken. Bij de meeste mensen is dat geen probleem die weten de grenzen wel te bewaken. Maar soms gebeuren er dingen waardoor die controle er niet (meer) is, met alle gevolgen van dien. 

De grootste winst voor mezelf is dat ik al veel heerlijke sapjes heb leren drinken en vooral dat het niet meer zo vanzelfsprekend is om alcohol te drinken. Maar als straks de 40 dagen om zijn neem ik er wel weer één.

Engbert Jan Ruitenberg

« Terug

Reacties op 'Bewuster met alcohol'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.