Je gaat het pas zien als je het door hebt!

Geerco André -8-.jpgdonderdag 01 juni 2023 20:01

Ik ben een voetballiefhebber. Ik kijk graag naar wedstrijden en volg de analyses. Voetballiefhebbers herkennen deze uitspraak: “je gaat het pas zien als je het doorhebt”. Johan Cruijff, was vooral bekend om zijn voetbalkwaliteiten , maar ook om zijn vermogen om wedstijden te analyseren en er kernachtig commentaar op te geven. Hij gebruikte deze uitspraak om voetbalinzicht te omschrijven. Cruijff kon een team maken van 11 individuele spelers. Niemand speelt voor zichzelf, iedereen speelt in dienst van het team.

Afgelopen weken was het Hemelvaartsdag en Pinksteren. We herdachten de hemelvaart van onze Koning Jezus en de uitstorting van Zijn Geest in deze wereld. Koning over heel deze wereld. Maar wat merken we van zijn koningschap? Wat merken we van zijn Geest? Het aantal oorlogen, ziektes, armoede en allerlei ellende, is er niet door verminderd

Onlangs is in Groot-Brittannië Charles gekroond als koning Charles de 3e. Een indrukwekkend spektakel, waarbij ik soms ook wel wat vervreemding voelde. Zoveel pracht en praal in een wereld die in brand staat. Oorlog in de Oekraïne, daarnaast zijn er talloze oorlogen in Afrika.  Veel van deze conflicten hebben hun oorzaak in het koloniale verleden van het westen. In de tijd dat Engeland, maar ook Nederland, wereldmachten waren is een uitbuitingssysteem ontstaan, waar wij onze rijkdom aan de danken hebben. Wat merk je dan van De Geest?

We merken niet vanzelf de werking van de Geest in deze wereld, maar wie er op let gaat steeds meer er van zien. Ik was een paar dagen in Drenthe en wandelde en fietste door een schitterende natuur. Ik zag Gods Geest aan het werk in de bloei van korenbloemen, klaprozen, gele lis en nog zoveel meer bloemen. Ik zag reeën en hoorde talloze vogels het hoogste lied zingen. Alle eer aan God!

In Biddinghuizen waren meer dan 50.000 christenen bijeen om het Pinksterfeest te vieren. Zij zongen daar met elkaar van Gods redding! Geweldig. Wat een bemoediging voor iedereen die gelooft. De Geest is aan het werk!

De ellende, ziekte en oorlog, heeft niet het laatste woord! Dat mag vertrouwen geven. Dat motiveert mij om mijn werk te doen, in onderwijs en politiek. Gods Geest geeft kracht en maakt nieuw leven mogelijk! Dat kan ik niet alleen. Om iets te bereiken in werk of politiek is samenwerking nodig. Gods Geest is uitgestort, niet alleen aan mij, maar over heel deze wereld! Op de eerste Pinksterdag hoorden mensen uit verschillende landen het goede nieuws in hun eigen taal! Gods Geest doorbreekt grenzen! Alleen door samen te werken kun je iets bereiken. Niet alleen met mensen die het met je eens zijn, maar ook met mensen die andere ideeën hebben. Alleen ga je misschien sneller, maar samen  kom je verder!

Je gaat het zien als het door hebt!

« Terug