COA wil asielzoekerscentrum openen in Oldebroek

samen+recht+doen.pngdonderdag 22 juni 2023 21:18

Afgelopen week werd de gemeenteraad op de hoogte gesteld van de brief die het Centraal Orgaan opvang Asielzoeker (COA) aan de gemeente Oldebroek heeft gestuurd. Het COA wil een asielzoekerscentrum (AZC) openen aan de Bovendwarsweg. Deze locatie is eerder ook in gebruik geweest als AZC in de periode 2009-2011.

De fractie van de ChristenUnie is niet verbaasd over de ontvangen brief van het COA. Eenieder die het nieuws volgt weet dat er op allerlei plekken in deze wereld mensen het slachtoffer zijn van rampen, oorlogen en conflicten en op zoek zijn naar een veilige plek. Ook in Nederland houdt de instroom van asielzoekers aan. Tegelijkertijd is er een groot tekort aan opvangplekken. Vorig jaar was er al het schrijnende nieuws dat het aanmeldcentrum in Ter Apel de opvang niet meer aan kon en er mensen in de openlucht moesten overnachten.

Sindsdien zijn er diverse stappen ondernomen om de doorstroom te bevorderen en zo de druk op de locatie Ter Apel te verminderen. Eén van de oplossingen om op korte termijn de druk te verlagen is het openen van nieuwe AZC locaties.

De eigenaar van de locatie aan de Bovendwarsweg heeft deze als potentiële AZC locatie aangeboden bij het COA en deze is van plan om daar gebruik van te gaan maken. Bij de gemeente ligt het verzoek om in beeld te brengen wat er nodig is om dat te realiseren. Het college geeft aan dat zij niet blind is voor de asielproblematiek en voelt intens mee met eenieder die op de vlucht is voor oorlog en onheil. Het verzoek van de COA om in kaart te brengen wat noodzakelijk is om het AZC aan de Bovendwarsweg mogelijk te maken is niet een vrijblijvende, het rijk heeft ook andere mogelijkheden om het alsnog te realiseren.

Na behandeling van het verzoek in het college zijn direct de omwonenden geïnformeerd, evenals ondernemersverenigingen, kerken en het PIO (Platform Informele Ondersteuning). Verder verzoekt het college de raad om input in wat wij hen mee willen geven voor de verdere gesprekken met het COA. Waar moet aan gedacht worden, wat moet er geregeld worden als het tot een eventuele opening van het AZC komt. Dat doen we in een extra raadsvergadering, donderdag 29 a.s om 19:30 uur. Wilt u als belanghebbende en betrokkene bij dit onderwerp uit Oldebroek (of ’t Harde) inspreken in deze vergadering, dat kunt u zich daarvoor aanmelden via onze griffier. (Zie bijgaande link naar de informatie onderaan dit schrijven).  

De ChristenUnie fractie kan zich vinden in de richting van het college om zich constructief op te stellen n.a.v. de plannen van het COA en op deze manier het gesprek aan te gaan. Wel zijn er binnen de fractie van de ChristenUnie de nodige zorgen en aandachtspunten die we graag met het college willen bespreken. We gaan de komende week onze reactie voorbereiden. Daarin zullen we afwegen wat er nodig is om tot een goed geregelde opvang van asielzoekers in onze gemeente te komen. Daarbij zullen we ook stilstaan bij wat de opening van een AZC betekent voor de direct omwonenden en voor de overige inwoners van onze gemeente.

Bij de vervolgstappen na deze raadsvergadering hoort ook een participatie- en communicatietraject met omwonenden, verenigingen, kerken ondernemers etc. De volgende vraag in deze gesprekken is wat ons betreft belangrijk: “Wat is er nodig voor zowel asielzoekers als omwonenden en andere betrokkenen om tot een goed geregelde opvang te komen”? De input uit deze gesprekken wordt gebruikt om scenario’s uit te werken en daar in de raad van september verder over door te praten. Op basis van de verschillende reacties van de fracties in de raad zal dan een definitief besluit genomen worden.

Het is een korte opsomming van wat ons bezig houdt na het binnenkomen van het verzoek van het COA. Er moet veel gebeuren, in een korte tijd. Omzien naar de medemens en opkomen voor de mensen in nood zijn kernwaardes van de politiek waar de ChristenUnie voor staat. Met dit uitgangspunt gaan we, werkend en biddend om wijsheid, aan de slag om tot een standpunt te komen bij de vragen waar we nu voor gesteld zijn. Bidt u met ons mee?  

Fractie ChristenUnie Oldebroek

Wilt u naar aanleiding van dit bericht met onze fractie in gesprek, laat het dan weten via info@oldebroek.christenunie.nl 

 Meer informatie over het verzoek van het COA, de brief aan de omwonenden en hoe u als direct betrokkenen kunt inspreken in de raad kunt u hier vinden: 

https://oldebroek.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/034174de-37d6-4292-970c-aa7252869c5e 

« Terug