Brede School: een middag brainstormen

maandag 07 mei 2007 13:22

Enige tijd geleden hebt u op de website kunnen lezen dat wij in Oldebroek bezig zijn met onze mening te vormen over de Brede School. Daarin stond ook dat er op 16 april een startconferentie Brede School gehouden zou worden.
Maandagmiddag 16 april was het dan zover. Samen met alle andere genodigden hebben we nagedacht in het Dorpshuis van Wezep over een Brede School in de gemeente Oldebroek.
Hier volgt een korte impressie van deze middag:

Wie waren er?
De genodigden voor deze middag hadden allemaal een vertegenwoordiger gestuurd. De opkomst mag dus groot genoemd worden. Aan wie moet u dan denken? Allereerst natuurlijk aan de mensen uit het onderwijs. Van veel basisscholen was er iemand uit het bestuur of van het personeel. Verder vertegenwoordigers van de peuterspeelzalen, sportverenigingen, Stichting Kinderopvang Oldebroek, Novotheek, GGD, Maatschappelijk Werk, Icare, Sociaal Cultureel Werk, Gemeenteraadsleden waaronder Henk van Bergeijk en ik namens de ChristyenUnie, Wethouder Maat en Ambtelijke vertegenwoordiging.

Wat hebben we gedaan?
Eerst werd er een inleidend praatje gehouden over wat nu eigenlijk een Brede School is. Bureau Sardes was hiervoor ingehuurd. Waarom zouden we eigenlijk een Brede School willen? Voor welk probleem is dit een oplossing en moet er altijd een aanleiding voor zijn?
Maar lang stilzitten was er niet bij. Al snel werden we zelf aan het werk gezet om met elkaar te gaan discussiëren over de knelpunten van kinderen van 0 tot 12 jaar in Oldebroek.
De knelpunten zaten volgens de deelnemers duidelijk in de Zorg- Taal- Sport en Cultuur- Middelen en Samenwerking. Waaraan kunt u dan denken?
Zorg: Maatschappelijke zorg op school wordt nu erg gemist. Daar is steeds meer vraag naar. Meer deskundige ondersteuning voor het kind en eventueel voor de ouders.
Taal: Veel kinderen met een taalachterstand.
Sport en Cultuur: Verbreding door samenwerking. Meer aanbod. Aan cultuur wordt nauwelijks wat gedaan, zeker niet structureel. Niet te groot beginnen, liever later uitbouwen.
Middelen en Samenwerking: Netwerken moeten worden opgebouwd. Meer gezamenlijk inkopen om kosten te besparen.
Ook werd er opgemerkt dat er nu al een visie moet klaar liggen voor als er nieuwbouw gaat plaatsvinden.

Met deze knelpunten werden we vervolgens weer aan het werk gezet.
Is voor deze knelpunten een Brede School de oplossing?
Hoe dan? Kan het ook op een andere manier?
Daarna moesten we per kern een stappenplan maken met deze doelstellingen.

Hoe nu verder?
N.a.v. deze middag wordt een nota opgesteld door het bureau Sardes. Het product wordt aan de deelnemers gestuurd. De door hen ingebrachte commentaren worden meegenomen bij het opstellen van de Nota die daarna het bestuurlijke traject ingaat.
Nieuwsgierig wat er is besproken en wat er uit gekomen is?
Hierover vertellen wij u meer bij het verschijnen van de Nota over de Brede School .

Inge de Vries-de Jong

« Terug

Reacties op 'Brede School: een middag brainstormen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.