Alcoholmatigingsbeleid

dinsdag 22 mei 2007 12:57

Uit landelijk onderzoek blijkt dat de jeugd op steeds jongere leeftijd begint met het drinken. Dit verschijnsel gaat de gemeente Oldebroek niet voorbij. Vandaar dat in de commissie Samenleving van 10 mei jl. de startnotitie alcoholmatigingsbeleid voor de doelgroep van 10 tot 18 jaar besproken is.
Deze leeftijdsgroep is extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van alcohol en vaak zelf nog niet in staat om grenzen te stellen aan het alcoholgebruik. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot blijvende hersenschade. Ook zijn beschonken jongeren vaak betrokken bij het aanrichten van vernielingen, het plegen van geweld en het (veroorzaken) van ongevallen.
De ChristenUnie vindt het van groot belang om de bewustwording rond het gebruik te verhogen en daarmee het gebruik te verminderen.

We zullen als gemeente (en de regiogemeenten) met de volgende risicogroepen aan de slag gaan:
- Jongeren die veel uitgaan
- Binge-drinkers (drinken meer dan 5 glazen achter elkaar)
- Bezoekers van sportkantines
- Kinderen van ouders die zelf overmatig drinken
- Kinderen van ouders met een lage sociaal economisch status.

Naast de risicogroepen zelf, zijn er zg. intermediaire doelgroepen die nodig zijn om de jongeren te bereiken.
- Ouders
- Leerkrachten
- Sporttrainers
- Kerkelijke sleutelfiguren
- (Kerkelijk) jeugd-en jongerenwerkers
- Winkeliers
- Horecamedewerkers

Onze fractie heeft gevraagd om naast de bovengenoemde doelgroepen ook de vriendengroep van de risicojongeren in te schakelen, want hoe kun je jongeren beter bereiken dan door hun eigen vrienden? Zij hebben vaak de meeste invloed op elkaar. De wethouder heeft ons toegezegd ook deze groep erbij te betrekken.
Verder werd ons in deze startnotitie ook gevraagd een afweging te maken of we dit regionaal of lokaal gaan aanpakken. Het voordeel van een lokale aanpak is dat we nu al kunnen starten. Een regionale aanpak is in 2007 nog niet te realiseren door andere prioritering bij de regiogemeenten.
Ons lijkt een strikt lokale aanpak geen optie. Naast allerlei organisatorische voordelen van een regionale aanpak, weegt voor ons zwaar dat de meeste jongeren uitgaan buiten onze gemeente. Samenwerking met de andere gemeenten van de Noord-Veluwe en Zwolle is dus noodzakelijk.

Het onderzoeksmateriaal voor de starnotitie wordt verkregen aan de hand van een interactieve bijeenkomst. Alle betrokken partijen (Gemeente, onderwijs, welzijn, sport, horeca, verslavingszorg, politie, kerken, GGD, CAD, jongeren, raads- en commissieleden) worden uitgenodigd voor een alcoholmatigingsconferentie. Samen aan de slag voor een goed beleid t.a.v. alcoholmatiging!

« Terug

Reacties op 'Alcoholmatigingsbeleid'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.