Voetbal van de bovenste plank

zaterdag 23 februari 2008 20:33

Na een gemeenteraadsvergadering kun je op verschillende manieren nabeschouwen. Dat is bij een voetbalwedstrijd niet anders. Met dank aan onze collega’s van de PvdA kwam er een bericht in de pers met als kop: “Politici glanzend onderuit.” Dat de titel boven dit verhaal ook recht doet aan de waarheid proberen we u duidelijk te maken.

Ruim voor 19.00 uur melden zich zes gemotiveerde raadsleden voor een avondje voetbal. Het is een strijdlustige groep. “Jammer dat we niet hoeven aantreden tegen de gemeente. Gelukkig zijn we ingedeeld in de grootste poule, kunnen we tenminste drie wedstrijden spelen.” Deze tegenstanders zijn zeker te verslaan.” Dat zijn een aantal kreten voor aanvang van het toernooi.
De eerste wedstrijd kent een ongelukkig verloop. Binnen de minuut staan de raadsleden op achterstand. Zo’n tik in de eerste minuut kom je vaak niet meer te boven. In de raad zeggen we dan: “De eerste klap is een daalder waard.” De partij gaat uiteindelijk verloren met 2 – 0. De volgende wedstrijd is het voetballend vermogen van de gemeenteraad naar een hoger plan getild. De spelers beginnen ook op het voetbalveld aan elkaar te wennen. Een andere keeper, die bijna niet te passeren is! De overige spelers op depositie waar ze het best tot hun recht komen. De mannen van de PvdA doen het vooral verdedigend goed. Bij de ChristenUnie blinken ze uit in aanvalsdrift. Maar vooral het combinatiespel tussen verdedigers en aanvallers wint gaandeweg het toernooi aan kwaliteit. Dat is goed zichtbaar in de derde wedstrijd als SOS helemaal van de mat wordt gespeeld. Met een zuivere hattrick (de enige van het hele toernooi) van Henk van Bergeijk. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat het team van SOS enige vermoeidheidsverschijnselen liet zien. Hoe dan ook, de coalitiepartners maakten hier handig gebruik van.
Het zorgde voor een vervolgwedstrijd in het toernooi. In de strijd om de vijfde en zesde plek mochten de raadslieden het opnemen tegen de ondernemers. Na een gelijkopgaande wedstrijd moest een loterij (penalty’s) de beslissing brengen. Hoeveel de ondernemers op dit onderdeel geoefend hebben zal altijd een vraag blijven. Van de keeper weten we dat hij de volgende dag vrij had. Hoe lang hij vooraf in trainingskamp heeft gezeten is niet bekend, maar keepen deed hij goed! De leden van de raad hadden wel geoefend in het lezen van dikke pakketten, de strafschoppen waren er bij ingeschoten. Dus was het geen 100 procent score, maar op de overwinning van OVO valt niets af te dingen.
Conclusie: Goed voetbal, prima samenspel en een minder resultaat! Zo zie je maar weer, je kunt op verschillende manieren nabeschouwen: “De raad speelde voetbal van de bovenste plank!”

Gijs van den Brink

 Van links naar rechts: Dries van de Grift, Bert-Jan Dokter, EngbertJan Ruitenberg, Gijs van den Brink, Henk van Bergeijk en Henri Kolkman.

Foto: Bert-Jan Dokter


« Terug

Reacties op 'Voetbal van de bovenste plank'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.