Geef fraai winkelhart Oldebroek een naam

woensdag 14 december 2011 09:22

Het winkelhart van Oldebroek is een feit. Hoewel nog niet volledig is het een beeldbepalend object in dit centrum. Daarom zijn er veel redenen om het een naam te geven. Zo’n naam kan niet alleen het object zelf, maar ook de uitstraling ervan naar kern en regio dienen. Herkenbaarheid, cultureel besef en economische uitstraling gaan hier hand in hand. Omdat het een voorziening betreft die onderdeel vormt van het directe voorzieningenniveau van de burgers ligt het voor de hand om de burgers zelf te betrekken bij deze naamgeving. Ook scholen zouden moeten kunnen meedoen.

Aldus een initiatiefvoorstel van de fracties van de VVD en de ChristenUnie. De fractie geeft aan dat het vele jaren heeft geduurd van plannen maken, alternatieven afwegen, berekenen, overleg, enz. In de volksmond werd soms wat denigrerend gesproken over het ‘gat’ van Oldebroek. Nu het dan uiteindelijk is gerealiseerd en deze vorm heeft gekregen is het alleszins te bepleiten om er ook een naam aan te geven. Hoewel elk pand, elke onderneming een huisnummer kent aan de Zuiderzeestraatweg heeft zo’n aparte naam duidelijk meerwaarde. Het sluit ook aan op zowel het bestuursakkoord als de uitgangspunten van de raad voor het actief betrekken van burgers bij hun leefomgeving. Zodra er een naam is vastgesteld kan er een feestelijk moment worden gezocht om deze in te wijden. Daarmee krijgt het nieuwe centrum de aandacht die het verdient. Met dit laatste wordt aangesloten bij de suggestie die eerder de VVD-fractie in de raad deed.  

De fracties stellen voor een speciale commissie te vormen van mensen die expertise hebben op het vlak van de lokale historie (zoals uit de Oudheidkundige Vereniging) aangevuld met leden die aanvullende inzichten bezitten die nuttig zijn voor deze bijzondere naamgeving. Burgers en scholen krijgen de mogelijkheid suggesties voor een naam te doen. De commissie heeft de taak en is bevoegd zelfstandig aan de Raad een voorstel te doen. Als er uit de samenleving geen geschikte naam komt mag de commissie zelf met een naam komen. Wel ontvangen de inzenders van een top-drie van meest aardige namen (met eventueel een onderscheid naar individuele burgers en scholen) een attentie, zo luidt het voorstel. De fracties staan open voor alternatieve suggesties, zolang die de essentie van het voorstel overeind laten, namelijk: een naam voor het centrum en de inschakeling van de burgerij daarbij. De fracties voorzien geen noemenswaardige meerkosten bij dit voorstel ten opzichte van normale naamgevingsprocedures. 

In het voorstel denken VVD en ChristenUnie dat het haalbaar moet zijn dat de Raad hierover in januari 2012 beslist, dat medio maart de bevolking met suggesties kan komen, en dat uiterlijk direct na de zomervakantie van 2012 de naam operationeel kan zijn. 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
initiatiefvoorstel naamgeving winkelhart Oldebroek 14122011 (2)199,0 kBapplication/msworddownload

« Terug

Reacties op 'Geef fraai winkelhart Oldebroek een naam'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2011 > december