Jeugdonderkomens op particulier terrein

zondag 08 juli 2007 22:00

Toeters, misthoorns, wapperende vlaggen en veel jongeren zagen we toen we dinsdag 26 juni het Raadhuis binnen kwamen voor het begin van de raadsvergadering. Een grote groep jongeren en hun ouders waren gekomen om voordat de vergadering begon een petitie aan te bieden aan de Raad. Hiermee wilden ze duidelijk maken dat ze het niet eens zijn met de plannen van het College om de onderkomens van de jeugd(beter bekend als keten) aan te pakken. Ze zijn bang dat ze straks geen eigen onderkomen meer hebben.

De aanleiding voor het tumult was de aanbieding van het beleidsstuk 2e Nota jeugdonderkomens op particulier terrein vastgesteld door het College, dat dit stuk ter informatie aanbood aan de Raad. In deze nota is vastgelegd dat onder bepaalde voorwaarden het toegestaan is dat jongeren bij elkaar komen in jeugdonderkomens op particulier terrein.
Wel moeten ze voldoen aan bepaalde randvoorwaarden: veiligheid, gezondheid en passen in het bestemmingsplan.

Helaas voldoen veel keten niet aan deze eisen en moeten ze daarin verandering brengen willen ze nog drie jaar mogen blijven bestaan. Daar zit ook voor de jongeren het grote knelpunt: Waar moeten zij dan naar toe?

In de nota lezen we dat de gemeente de eigenaren van de keten de gelegenheid wil bieden om binnen 8 weken in te stemmen met de afsprakenlijst .U kunt dan denken aan: voldoen aan het Bouwbesluit, de bouwverordening, de milieuvoorschriften, de APV en de Opiumwet. Daarnaast zitten enkele keten op het randje van een buurtkeet/commerciële keet. (er wordt drank verkocht en er komen op één avond zeer veel bezoekers). Het College voerde als alternatief de zgn. huiskamerkeet op, waartegen in principe niet handhavend opgetreden wordt.

Onze inbreng tijdens de raadsvergadering was de volgende:
Ontmoetingsplekken voor jongeren kunnen een positieve werking hebben en bieden een aantrekkelijke vorm van vrijetijdsbesteding. Ze hebben een sociale functie, zij versterken de groepsbinding en bieden jongeren een veilige plek.

Helaas zijn er niet alleen maar positieve punten te noemen. In veel gevallen (gelukkig niet overal) wordt veel alcohol genuttigd en vindt er verkoop van alcohol plaats. In sommige gevallen is het ook: hoe meer zielen hoe meer vreugd en hoe meer winst. Bijkomend probleem is dat ze niet kunnen voldoen aan de veiligheidseisen. En na Volendam en Enschede raadt u wel wie er aansprakelijk gesteld wordt als het misgaat … Daarom zijn wij blij met deze informatie van het College. De gemeentelijke aanpak is (zo lezen wij in deze notitie) gericht om de deelnemers op langere termijn een verantwoorde en waardevolle plek in de samenleving te kunnen laten innemen. Ook wil de gemeente inde komende drie jaar op zoek gaan naar alternatieven. Dit juichen wij zeker toe.

Toch is er bij ons nog enige onduidelijkheid wat betreft de huiskamerkeet. In de comm. Samenleving werd geantwoord ”dat de enige mogelijkheid om te kunnen blijven bestaan is als het onderdeel uitmaakt van een woning”.
Wij stelden de volgende vragen:
1 Wat verstaat het College onder huiskamerkeet? Kunt u dit begrip definiëren?
2 Wat is de status van deze notitie? Is het aantal van niet meer dan 15 personen per keet handhaafbaar?
3 Hoe zit het met de communicatie? Op de tribune zitten allemaal jongeren die erg geschrokken zijn van deze notitie. In de notitie staat echter dat er afspraken zijn gemaakt met de jongeren en hun ouders, hoe kan dan zoveel opschudding ontstaan?

Het antwoord van de wethouder kwam hier op neer dat er voldoende gecommuniceerd is met de eigenaren van de keten. Als zij dat niet doorgeven aan de jongeren dan is dat niet te verwijten aan het College.
Over de huiskamerkeet bleef eerst nog wat onduidelijkheid bestaan, maar na enig doorvragen van onze kant kwam daar ook duidelijkheid over: het moet binnen het bouwvlak passen en er moet een woonbestemming op rusten. De grootte moet dusdanig zijn dat het bedoeld is voor ongeveer 15 personen en niet voor 150…
Na dit agendapunt verlieten de jongeren de raadszaal en reden al toeterend nog een extra rondje rond het raadhuis. Daarna konden wij de vergadering voortzetten.
Het leek ons na deze vergadering verstandig om met de jongeren een afspraak te maken om een bezoek te brengen aan hun keet. Die afspraak is inmiddels gemaakt.

Inge de Vries

Labels

« Terug

Reacties op 'Jeugdonderkomens op particulier terrein'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.