Kringloopwinkel O&O gered!

maandag 09 juli 2007 21:50

De activiteiten van de kringloopwinkel O&O zijn binnen (en buiten) de gemeente algemeen bekend. De kringloopwinkel opereert vanuit twee locaties in Oosterwolde. In verband met de strijdigheid met het bestemmingsplan heeft de gemeente het bestuur van de kringloopwinkel afgelopen maanden moeten sommeren de opslag en verkoop van tweedehands spullen op de locatie aan de Eekterweg 14 te Oosterwolde te staken. Gelukkig heeft het bestuur een nieuwe plek kunnen vinden op het bedrijventerrein “Oude Dijk” nabij Oldebroek.
Het college heeft deze vestiging financieel mogelijk gemaakt door het bestuur van de kringloopwinkel korting te geven op de koop van de grond. Deze korting wordt door het college gefinancierd vanuit de afvalreserve. Het argument dat hiervoor werd aangedragen was dat er een relatie ligt tussen de exploitatie van de kringloopwinkel en de gemeentelijke afvalinzameling; de kringloopwinkel levert een belangrijke bijdrage aan het hergebruik van goederen en vermindert daarmee de afvalstroom. Dit komt het milieu ten goede. Door de inzameling cq. hergebruik komt er minder afval in de grijze container waardoor er een kostenbesparing bij de gemeente optreedt. In de laatstgehouden raadsvergadering van 27 juni hebben we met deze handelswijze ingestemd en het college gecomplimenteerd met deze creatieve oplossing. Wij moeten er niet aan denken dat de activiteiten van de kringloopwinkel verloren gaan voor de kernen Oosterwolde en Oldebroek door het ontbreken van een onderkomen. Bij de kringloopwinkel vinden vele vrijwilligers een goede en nuttige tijdsbesteding. We zien de milieuwinst door het ophalen, hergebruik en recyclen van bruikbare spullen. Tevens is het een plaats waar jongeren onder leiding van de Gresbo een werkplek kunnen krijgen ter voorbereiding op een plek in de reguliere arbeidsmarkt. Daarnaast komt de financiële opbrengst ook nog eens ten goede komt aan ontwikkelingsprojecten (€ ca. 35.000,- per jaar).
Een bijkomend voordeel is dat door vestiging in de kern Oldebroek de naam van de kringloopwinkel O&O ook niet gewijzigd hoeft te worden……
Kortom een prima integrale oplossing !
Op dit moment is detailhandel op het bedrijventerrein niet toegestaan. Via een planologische procedure wil het college dit mogelijk maken.


Dries van de Grift

Labels

« Terug

Reacties op 'Kringloopwinkel O&O gered!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.