ChristenUnie bepleit autoluwe zondag

woensdag 29 augustus 2007 18:44

PERSBERICHT

Wezep, 29 augustus 2007

ChristenUnie bepleit autoluwe zondag

Wezep – De fractie van de ChristenUnie in Oldebroek stelt de gemeenteraad voor te komen tot een autoluwe zondag. Ze ziet dat als een bescheiden bijdrage aan het bestrijden van de milieuverontreiniging. Ook wil ze daarmee de bewustwording bevorderen omtrent het broeikaseffect, het grote belang van een gezond milieu en de leefbaarheid van straten en wijken benadrukken. Er wordt gekozen voor een autoluwe (dus geen autovrije) zondag op vrijwillige basis. Dat houdt in dat er een wervend pleidooi wordt gehouden om de auto op die dag zoveel mogelijk te laten staan, en te vervangen door de fiets of de benenwagen. Bij een goede opzet verwacht de fractie op spontane en sportieve medewerking van zeer veel burgers.

Motieven
Het leefmilieu is ons dierbaar, en ook de burgers in onze gemeente zijn gediend met een schoon milieu, aldus de fractie. Hoewel je daarbij sterk afhankelijk bent van anderen (landelijke, europees, mondiaal) is er ook lokaal veel mogelijk. Het plaatselijk bestuur, sommige plaatselijke milieuvereningen, alsmede politieke partijen noemen het milieu als een factor van betekenis. De fractie wijst op de bedreigingen als gevolg van zogenoemde broeikasuitstoot. Ongeveer 10% van de gassen die wij uitstoten komt door het autogebruik. Daarnaast levert het verkeer de voornaamste bijdrage aan uitstoot van fijnstof en stikstofoxide wat een directe bedreiging voor de gezondheid is. Een dagje zonder de auto kan de luchtkwaliteit al aanmerkelijk verbeteren, zo heeft Milieudefensie in 2005 aangetoond met een aantal luchtkwaliteitsmetingen in verschillende gemeenten. Maar de autovrije dag geeft de straten ook voor één dag terug aan kinderen, fietsers, voetgangers.

Toegesneden op Oldebroek
Er is in Nederland een landelijke autovrije dag georganiseerd voor zondag 16 september 2007, als onderdel van een bredere campagne: de week van de vooruitgang. Tal van gemeenten doen daaraan mee. Zo roept b.v. Milieudefensie gemeenten op om de straten voor één dag terug te geven aan de voetgangers en de fietsers. De ChristenUnie heeft deze handschoen opgepakt. Er kan worden afgeweken van de landelijke datum, en de fractie bepleit dit voor de gemeente Oldebroek te doen in het najaar van 2007 of begin 2008. Te beginnen als eenmalig gebeuren, maar na evaluatie mogelijk ook periodiek. Om allerlei noodzakelijke vrijstellingen voor ziekenbezoek, hulpdiensten, kerkbezoek, nutsdiensten, weekend-arbeid etc. en administratieve rompslomp tegen te gaan kiest de fractie voor een autoluwe dag met een vrijwillig karakter.

Labels
In de media

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie bepleit autoluwe zondag'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.