College in actie na vragen Christenunie geluidsoverlast Wezep-west

vrijdag 14 december 2007 22:00

In 2004 vroegen we het college aandacht voor de geluidsoverlast in Wezep-Noord. Enkele maanden geleden werden we als fractie opnieuw door inwoners van Wezep-west benaderd over dit probleem in hun wijk. Zij maken zich zorgen over de aanhoudende geluidsoverlast ten gevolge van het verkeer op de A28, maar met name ook over de (toekomstige) ontwikkelingen op de rondweg, als gevolg van de toename van (sluip)verkeer door het dichtslibben van de A28 en de ontwikkeling van het bedrijventerrein bij Hattemerbroek. In onderling overleg met de bewoners leek het ons goed om opnieuw vragen te stellen. We vroegen dus om eventuele maatregelen die er genomen kunnen worden om de geluidoverlast te verminderen. Onlangs beantwoordde het college onze vragen. Als fractie van de ChristenUnie zijn we tevreden over deze antwoorden.

Het college heeft namelijk allereerst toegezegd dat er in het begin van 2008 op ons verzoek opnieuw geluidsberekeningen zullen worden uitgevoerd; het college zal in april 2008 aan ons voorleggen wat de hieruit voortvloeiende consequenties zijn. In deze berekeningen zal ook de invloed van het geluidsscherm langs de rondweg worden meegenomen. Wat dit scherm betreft heeft het college met ons geconstateerd dat de staat van onderhoud niet optimaal is, en zegde toe dat er begin 2008 herstelwerkzaamheden aan het scherm en de wal zullen worden uitgevoerd.
Voor wat betreft de planning van het asfaltonderhoud aan de A28 is ons meegedeeld dat de aanleg van geluidsarm asfalt een jaar is uitgesteld (van 2008/2009 naar 2009/2010) vanwege de aanleg van plusstroken tussen knooppunt Hattemerbroek en knooppunt Lankhorst. Op beide rijbanen zal ZOAB worden aangebracht. De rijlijnen, zo is ons meegedeeld, zullen echter niet worden gewijzigd en er komen geen extra rijbanen bij.
Tenslotte heeft het college ons toegezegd, in verband met het uitstel van het asfaltonderhoud, in overleg te treden met Rijkswaterstaat om de mogelijkheden te onderzoeken om door middel van het instellen van een snelheidsbeperking van 100 km per uur ter hoogte van Wezep de geluidsbelasting als gevolg van het verkeer op de A28 te verminderen. In de Nota Mobiliteit legt het rijk een sterke nadruk op het versterken van de economie door de bereikbaarheid te verbeteren, en wordt beperking van de mobiliteit (lees o.a. autogebruik) niet langer als een doel op zich gezien. Mobiliteit wordt daarom positief gewaardeerd. De negatieve aspecten van de mobiliteit op het milieu, de veiligheid en de leefomgeving moeten zoveel mogelijk worden beperkt. Met dit landelijke beleid zien wij daarom een verantwoordelijkheid voor het rijk om de overlast, in dit geval in de vorm van geluidsoverlast, zoveel mogelijk te beperken. Dat is op zich een goede lijn. We blijven uiteraard alert op onze directe leefomgeving.

Dries van de Grift

Labels
Fractie

« Terug

Reacties op 'College in actie na vragen Christenunie geluidsoverlast Wezep-west'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.