Extra ambtenaren en bezuinigingen (column)

woensdag 11 juli 2012 19:25

Er ligt een voorstel van het college om de organisatie te versterken. Op korte termijn vergt dat extra ambtenaren. Iemand zegt dan: wel ambtenaren, maar geen subsidie meer voor (b.v.) onze voetbalclub? Dat is een herkenbaar dilemma. Waar we wat onze fractie betreft goed uit kunnen komen. Voor sommige mensen roept het woord ‘ambtenaren’ vergelijkbare gevoelens op als bij een Belgenmop. Een beetje humor is natuurlijk gezond, maar maak van ambtenaren geen boksbal. Uit ervaring weet onze fractie dat er wel degelijk veel loyale, deskundige, betrokken en hardwerkende ambtenaren zijn. En elke keer als er iets fout gaat raakt dat ons, maar zeker ook veel ambtenaren zelf. Toch redden we het niet met de huidige organisatie.

Er zijn teveel ontwikkelingen die noodzaken kritisch naar de organisatie te kijken. Het is de bekende optelsom van nieuwe taken van rijk en provincie, noodzakelijke samenwerking in de regio, nieuwe wetgeving, een veranderende samenleving, enz. We willen dat de burger ambtenaren ontmoet die meer meedenken. Dit alles overvraagt de huidige organisatie. Met als gevolg werkdruk, stresss, stijgend ziekteverzuim. Je moet mensen niet in de kou laten staan. Daarom kiest het college voor een aanpak die bestand maakt tegen al die veranderingen. Een organisatie die voldoet aan de eisen van de tijd, de juiste mensen op de juiste plek, en recht doen aan de mensen die er nu zijn. Wij steunen dat.

Noodzakelijk dus, maar het betekent nogal wat. Toch willen wij ons ervoor inzetten zowel de subsidiekorting voor verenigingen te verzachten, als de organisatie op orde te brengen. Dat levert ook geld op. In de raad klinkt nogal eens kritiek op dingen die niet goed gaan. Kritiek wordt echter goedkoop als je niet ook serieus durft doorbijten in een structurele aanpak. Onze fractie kiest daarvoor. Voor een kwalitatief goede organisatie, voor een toekomstig stabiel bestuur, een samenleving die zelf verantwoordelijkheden oppakt. Daar hoort een gezond verenigingsleven bij, dat zich gesteund voelt door een betrokken overheid.

Dit is onze visie. En we voegen ook de daad bij het woord. Bij voorkeur samen met andere fracties die dezelfde verantwoordelijkheid zien.

Fractie ChristenUnie

achterste rij: Willem Bart Junte, Liesbeth Vos-van de Weg, Engbert Jan Ruitenberg, Hans het Lam en Wim Boer

voorste rij: Henk van Bergeijk, Gijs van den Brink en Ton van Leijen

Labels

« Terug

Reacties op 'Extra ambtenaren en bezuinigingen (column)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.