Gebruik whatsapp voor hogere buurtveiligheid

dinsdag 26 november 2013 16:46

De fractie van de ChristenUnie Oldebroek ziet goede mogelijkheden de veiligheid in buurten te versterken met behulp van whatsapp-groepen. Bij zo’n groep kunnen buurtbewoners elkaar heel snel informeren over vreemde of onveilige situaties. Over personen die zich verdacht gedragen, mogelijke inbraken, enz. Recente cijfers laten een sterke stijging zien van woninginbraken. De fractie vraagt daarom het college het instrument van zo’n whatsapp-groep te onderzoeken, en bij gebleken meerwaarde in uitvoering te nemen. Ze vraagt het college daarbij ook nadrukkelijk klankbordgroepen e.d te betrekken voor advies of uitvoering.

De fractie schrijft dat veiligheid terecht een belangrijk aandachtsgebied is van de lokale overheid. De raad is beleidsmatig betrokken via teamplannen en rapportages van de politie en overleg, de burgemeester is actief als hoofd van de openbare orde, enz. En burgers zijn ook alert: zij kunnen in hun directe leefomgeving waar mogelijk zelf actief onveilige situaties signaleren of voorkomen. De raad steunde recent nog de opvatting dat dit een gedeelde verantwoordelijkheid is voor gemeente en inwoners. De fractie vindt dat dat naadloos past in de filosofie van Oldebroek voor mekaar. Ze wijst op projecten als burgernet, waarin politie en samenleving elkaar helpen bij vermissingen, verdachte situaties etc. 

Het is mooi en belangrijk als we op dit gebied nog een stap kunne maken, en de fractie denkt dat dat kan met behulp van whatsapp. Ze liet zich informeren over deze mogelijkheid via de gemeenten Putten en Ede. Daar bestaat een whatsapp-groep van burgers, die elkaar op het spoor kunnen zetten van verdachte situaties en dat kunnen melden via een groepsapp. De wijkagenten daar zijn er enthousiast over, de gemeenteraad steunt het. Via een whatsapp-groep kunnen burgers daar elkaar via berichtjes op hun mobiele telefoon op de hoogte houden. Het project heeft in Putten de naam Buurtveilig gekregen. 

Bij een groepsapp is in beginsel geen politie betrokken, maar de fractie verwacht dat deze graag lid wordt. Directe melding in de woonomgeving werkt veel sneller dan wanneer de politie langs de reguliere lijnen moet worden ingeschakeld. Daarin liggen ook duidelijke verschillen en voordelen ten opzichte van burgernet: een app is veel toegankelijker en je kunt onderling met elkaar communiceren, wat met burgernet niet lukt. Overigens is de fractie blij met burgernet; ze ziet de whatsappgroep meer als aanvullend. 

Klik op onderstaande link om brief te downloaden

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Versterking veiligheid in buurten 26112013 - 2149,3 kBapplication/pdfdownload
Labels

« Terug

Reacties op 'Gebruik whatsapp voor hogere buurtveiligheid'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.