Afval

H. Wijnnevrijdag 22 november 2019 14:51

Aan de inhoud van mijn container kan ik altijd zien of het al tijd is om hem weer aan de weg te zetten. Als de twee weken om zijn zit hij namelijk meestal goed vol. Met z’n allen produceren wij een hoop afval. De manier waarop we consumeren zorgt dat we jaarlijks een grote afval berg produceren.

Gelukkig wordt de container vaak geleegd en wordt alles netjes opgehaald en verwerkt, dus we zien het meer als het weg is. Toch is al dit afval niet goed voor ons milieu. Het verbranden van afval zorgt voor veel uitstoot van schadelijke stoffen en het recyclen kost veel energie. De Rijksoverheid wil graag dat we per inwoner minder dan 100 kilogram restafval per jaar produceren. Die 100 kilo is een eerste stap, daarna moet het door naar maximaal 25 kilogram.

Het bedrijf dat ons afval verwerkt is Omrin in Heerenveen. De gemeente Oldebroek is aandeelhouder van Omrin. In het voorjaar zijn we daar op werkbezoek geweest. Het afval bij Omrin wordt niet meteen verbrand, eerst worden er nog zoveel mogelijk bruikbare grondstoffen uitgehaald. Ze hebben een grote hal waarin al het plastic uit het restafval gehaald. De kwaliteit van het plastic en de opbrengst van het aantal kilo plastic uit het restafval is hoger dan bij gemeenten die plastic bij de bron scheiden. Dit is de reden dat we in de gemeente Oldebroek het plastic niet apart inzamelen.

Als we het plastic wat in ons afval zit niet meerekenen met het aantal kilo’s restafval, blijkt dat we nog steeds ver boven de 100 kg per inwoner zitten. Nog genoeg werk aan de winkel dus.

Het restafval wat wij naar Omrin brengen is onderzocht en ik vond de resultaten erg opvallend. Slecht 36 procent van wat in ons restafval zit, hoort er ook echt in. En 64 % hoort eigenlijk op een andere plek thuis. Vooral gft-afval blijkt met grote hoeveelheden in het restafval te zitten, maar ook bijvoorbeeld papier en karton, etc.  Ik schrok hier nogal van.

Tegelijkertijd is de oplossing eigenlijk heel simpel. De groene en de blauwe container staat naast de grijze. We hoeven onze GFT afval alleen maar in de groene bak te gooien en we kunnen ervoor zorgen dat we onder de 100 kilo per inwoner komen.

Daarnaast is het goed voor het milieu en de portemonnee.  Want als we dat doen zal de afvalstoffenheffing lager worden. Als gemeente denken we na over een andere systeem in te voeren bijvoorbeeld waarbij betaald wordt per lediging van de restafvalcontainer. Daar zult u in de toekomst meer over horen, maar voor nu kunnen u en ik al meteen beginnen…

 

Henri Wijnne

« Terug

Reacties op 'Afval'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.