Scholenbouw en goedkope huurwoningen. Wat heeft dat met elkaar te maken?

zaterdag 08 maart 2008 21:04

Een gemeente geeft een school tijdens de verbouwing tijdelijke huisvesting op een plaats die bestemd is voor goedkope huurwoningen. Vervolgens krijgt de gemeente een subsidie om die goedkope huurwoningen te gaan bouwen. Maar.. dan moet de school tegen hogere kosten ergens anders een plaatsje vinden. Hoe handel je zoiets netjes af zonder de school financiële schade te bezorgen?

In 2006 stelde het college via wethouder Maat (CDA) de gemeenteraad voor om de Timotheüsschool uit Oldebroek onder te brengen in Rakkersoord, een gebouwtje tegenover het gemeentehuis. Er werd 30.000 euro uitgetrokken voor de huur, ten laste van het budget Onderwijshuisvesting, een potje waaruit de gemeente de schoolgebouwen moet betalen. In het najaar van 2007 werd echter bekend dat de locatie Rakkersoord een woningbouwlocatie was en dat de provincie een stimuleringsregeling heeft , die 200.000 euro opbrengt als de bouw voor december 2009 gereed is. Bouwen dus, alleen heeft de Timotheüsschool dan een probleem. Er moet een vervangende locatie gevonden worden die meer kost dan de al begrote 30.000 euro.

Wij vinden dat deze extra kosten niet uit het scholenbouwpotje moet komen. De school kan er immers niets aan doen dat de gemeente haar op zo'n onzekere plaats vervangende huisvesting biedt. Bovendien is het budget Onderwijshuisvesting al zwaar belast vanwege de vele schoolgebouwen die onze gemeente rijk is en vanwege de steeds verdergaande aanscherping van bouwkundige eisen. Het zou daarom billijk zijn als de extra kosten afgetrokken worden van de provinciale woningbouwsubsidie of anders ten laste komen van de verkoopopbrengsten van bouwgrond.

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 4 maart hebben wij dit standpunt naar voren gebracht. Het college bleef echter bij haar besluit. Jammer. Het enige wat we voor het onderwijs los konden peuteren was de toezegging van wethouder Veldhoen (ChristenUnie) dat de gemeente zich soepel zal opstellen wanneer het budget Onderwijshuisvesting tekort dreigt te komen.
Wij zullen dat goed onthouden.

Inge de Vries-de Jong

 

 

 

« Terug

Reacties op 'Scholenbouw en goedkope huurwoningen. Wat heeft dat met elkaar te maken?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.