Leven in de ijstijd (column HaH)

krant[1]dinsdag 20 januari 2009 18:00

Met een gebogen rug lange slagen maken over een uitgestrekte ijsvlakte, onder een stralend blauwe hemel: wat is dat genieten. Ook als we zelf niet op de ijzers stonden: wat een heerlijk winterweer! Misschien volgt na dooi nog een nieuwe ijstijd. En altijd komt er dan iets van een gemeenschappelijk gevoel: mensen voelen zich verbonden, en zijn bij de koek- en zopie soms veel geduldiger dan bij de kassa van de supermarkt. Genieten is er niet altijd voor b.v. onze ouderen of zieken. En het Leger des heils heeft het druk met de opvang van zwervers en daklozen. Ook moeten we fors meer stoken dan normaal, wat voor sommige mensen financieel zwaar is.

Met de uitdrukking ‘leven in de ijstijd' wordt natuurlijk meestal iets anders bedoeld, namelijk de primitieve oertijd. Onze problemen zijn onschuldig vergeleken bij de spanning tussen Rusland en de Oekraïne over gaslevering. Als Gaszprom de kraan dichtdraait sterven er mensen in Roemenie en Servië. Intriest en primitief. Machthebbers die handelen alsof we in de ijstijd leven. Massaal werd nog geen maand geleden het feest van het Licht der wereld gevierd, vrede op aarde. Maar bij de Gaza-strook schieten raketten en artillerievuur dat aan flarden. We blijven hopen en bidden voor vrede, dichtbij en ver weg.

Gemeenschappelijk gevoel was er ook toen eind vorig jaar alle raadsfracties hun ongenoegen uitten over de hoge winstuitkering van Nuon. Oldebroek is mede-aandeelhouder, maar als kleine gemeente heb je geen invloed op de berekeningssystematiek van de tarieven. Prijsverhogingen of -verlagingen werken volgens het systeem later door. We hebben er daarom op aangedrongen dat op de aandeelhoudersvergadering gepleit wordt voor lagere tarieven voor de burger, en minder winst voor Nuon. Gemeenschappelijkheid van alle fracties in barre tijden: mooi. Warmte en licht: symbolen die onze fractie motiveren ook als het gaat om het welzijn van de burger en de energieprijzen. Zeker de kwetsbare burgers hebben onze solidariteit nodig. 

Henk van Bergeijk, Gijs van den Brink, Dries van de Grift, Ton van Leijen, Cees Souman, Engbert Jan Ruitenberg, Inge de Vries

« Terug

Reacties op 'Leven in de ijstijd (column HaH)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.