Overheid komt over de brug naar bedrijfsleven

vrijdag 30 januari 2009 22:39

Met het oog op de verslechtering van de economie en de minder rooskleurige vooruitzichten is het onderwerp “Relatie ondernemers/bedrijven en gemeente” een interessant agendapunt. Het kwam deze week aan de orde in de raadsvergadering. Het onderwerp was voorbereid in een tweetal notities van het CDA en de VVD in het kader van de meerjarenraadsagenda om met de fracties onderling over te discussiëren.
De fractie van de ChristenUnie kiest als insteek de vertrouwensbasis in plaats van het veel gehoorde woord kredietscrisis.
Deze vertrouwensbasis is een belangrijke voorwaarde voor een goed bestuur. En natuurlijk ook voor een goede bedrijfsvoering.
Volgens Gijs van den Brink, woordvoerder van de fractie tijdens dit agendapunt, is een goede basis van wederzijds vertrouwen een absolute must voor en goede relatie tussen ondernemers en bedrijven aan de ene kant en het gemeentebestuur en haar ambtenaren aan de andere kant.

Anno 2009 is goede communicatie een kunst met een hoofdletter. We beschikken over vele middelen van communicatie, maar spreken elkaar te weinig. Wat dat betreft kan de nieuw te benoemen bedrijfscontactfunctionaris als feitelijk aanspreekpunt een goede rol vervullen. Het spreekt de fractie aan dat de functionaris een brugfunctie gaat vervullen. Het kenmerk van een brug is immers een verkorte route van A naar B. Dat vraagt overigens van A en B om wel dichtbij de brug te blijven. We doen een oproep aan het college om via haar functionaris dichtbij de ondernemers en bedrijven van onze gemeente te blijven. We hebben elkaar meer dan ooit nodig! De goede vertrouwensbasis biedt kansen aan beide gesprekspartners. Regelmatig overleg en korte lijnen zullen ervoor zorgen dat bedreigingen de brug niet ondermijnen.

Wij sluiten aan bij de fractie van de VVD dat het van groot belang is dat ondernemers met hun ondernemingen als motor kunnen functioneren. Een bedrijf zal voor Oldebroek als vestigingsplaats kunnen kiezen of blijven kiezen bij een positieve en actieve opstelling van de overheid. In dat opzicht ligt er een schone taak voor de nieuwe functionaris.

Maar als het gaat over op het spoor zetten van vergunningen, of het verwijzen naar specialisten op het gebied van milieu-eisen, of het leggen van contacten met instanties op een hoger niveau, dan hebben wij vertrouwen in de ondernemers van onze gemeente dat zij dat prima zelf kunnen doen.

                                                                                      De functionaris dient regelmatig verslag te doen van zijn werkzaamheden. In onze optiek dient hij verantwoording af te leggen aan zijn opdrachtgever. En dat is het college van burgemeester en wethouders. En over de wethouder gesproken is de ChristenUnie, in tegenstelling tot de VVD van mening dat deze zich niet op de achtergrond dient te houden, maar op het juiste moment over de brug te komen.

Wij vinden dat de CDA-fractie in haar notitie een punt heeft als zij stelt dat onze gemeente staat aan de vooravond van grote veranderingen. De voorbeelden spreken voor zichzelf. Met hen onderschrijven wij het grote belang van een economisch beleidsplan, dat goed ingekaderd dient te worden in de regiovisie ten aanzien van de economische ontwikkelingen. De RNV - bijeenkomst van dinsdag 20 januari in de Talter was in dat opzicht een duidelijke richtingwijzer.

De fractie van de ChristenUnie deelt niet de mening van het CDA als die stelt dat er in Oldebroek niets mogelijk is. Het nieuwe bedrijventerrein laat volgens ons zien dat er grote mogelijkheden zijn. En zo links en rechts is zichtbaar dat er wel wat kan.

Als het CDA in haar notitie aangeeft dat ondernemers verdwalen bij verschillende mensen die verschillende dingen zeggen onderstreept dat nog maar eens een keer het grote belang van een bedrijfscontactfunctionaris, die werkt aan een goede vertrouwensbasis tussen ondernemers en bedrijven aan de ene kant en de gemeente (het college van b en w) aan de andere kant.

De fractie van de ChristenUnie heeft de wethouder van economie in de laatste commissievergadering horen zeggen dat er een belangrijke taak voor de nieuwe functionaris is weggelegd. Zij wil dat van harte onderstrepen en spreekt de wens uit dat de functionaris op zeer korte termijn de brug tussen ondernemers en de gemeente zal verstevigen!

Gijs van den Brink

 

« Terug

Reacties op 'Overheid komt over de brug naar bedrijfsleven'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.