ChristenUnie: college trekt mist op over muziekonderwijs

muziek[1]woensdag 28 januari 2009 15:52

De muziekschool in Harderwijk is met ingang van dit jaar verzelfstandigd, en ‘losgemaakt' van een zestal gemeenten waaronder Oldebroek. Om geheel op eigen benen te kunnen staan was de voorwaarde dat de gemeenten garandeerden dat ze de komende vier jaar het huidige aantal lesuren zouden blijven subsidiëren en dat er een extra bedrag boven op de jaarlijkse subsidie aan de muziekschool zou worden overgemaakt (een zogenaamde bruidschat). Voor de gemeente Oldebroek kwam dat neer op eenmalig ruim 48.000 euro, aldus het voorstel van het college.

Het college koos in tegenstelling tot de andere vijf gemeente niet voor een verhoging van de jaarlijkse subsidie; het wilde de handen vrij hebben om met de muziekschool te onderhandelen over hoeveel leerlingen uit de gemeente Oldebroek muzieklessen konden volgen met ingang van 2013. Fractielid Henk van Bergeijk stelde een aantal vragen om helderheid te krijgen over wat de gevolgen waren indien het voorstel zou worden aangenomen, en of wellicht de andere optie om de subsidie de komende vier jaar te verhogen niet interessanter zou zijn. Naar de mening van Henk was het nog maar zeer de vraag of het financieel wel aantrekkelijker is om het bedrag ineens te betalen. En kennelijk was het gevolg bij de betaling van de bruidschat ineens dat er 20 leerlingen (van bijvoorbeeld Concordia en David) uit onze gemeente voortaan minder les kunnen krijgen; gevolg daarvan is dan weer dat de wachtlijst verder zal oplopen. Tot verbijstering van onze fractie gaf het college bij monde van de wethouder Maat geen enkele duidelijkheid; integendeel: de wethouder zorgde alleen nog maar voor meer mist met zijn antwoorden. Zo antwoordde de wethouder op onze vraag wat de argumenten zijn van de ander gemeenten om voor het alternatief te kiezen dat hij niet in de beweegredenen van anderen wilde treden......

Van een goede afweging door onze fractie kon daardoor helaas geen sprake zijn. In beginsel waren we niet tegen het voorstel maar we wilden wel duidelijkheid hebben over de concrete gevolgen van het voorstel; dat is immers nodig wil je als raad helder hebben waar we exact ja tegen zouden zeggen. Mede omdat de andere fracties zich afzijdig hielden en het collegevoorstel als hamerstuk wilden afdoen is de fractie van de ChristenUnie na een korte schorsing van de vergadering voor nader fractieoverleg, schoorvoetend akkoord gegaan. Wel is aan de wethouder gevraagd de raad te informeren over de uiteindelijke inhoud van de overeenkomst die de gemeente Oldebroek met de muziekschool zal sluiten met betrekking tot het financieren van lesuren van leerlingen uit onze gemeente. Dit zegde de wethouder ons toe. We blijven opletten dus.

Henk van Bergeijk

 

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: college trekt mist op over muziekonderwijs'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.