Onvoldoende steun voor poging afvalstoffen niet te laten stijgen

zwerfvuil-reporters_jpg_326x300_q85[1]dinsdag 17 april 2012 12:33

In de raadsvergadering van 12 april 2012 hebben de fracties van de PvdA en de ChristenUnie een motie ingediend om bij de Vereniging van Nederlands Gemeenten aan te dringen dat het statiegeldsysteem niet wordt afgeschaft. De Staatsecretaris heeft namelijk met het verpakkend bedrijfsleven een overeenkomst gesloten en het is voorzienbaar dat de huidige statiegeldregeling gaat verdwijnen. Wij vrezen dat daardoor het zwerfvuil alleen maar zal toenemen in ons straatbeeld en in de natuur. Het tarief dat de inwoners van onze gemeente moeten betalen voor de afvalstoffenheffing zal zeker stijgen als de gemeente al dit extra zwerfvuil moet opruimen. Helaas kreeg de motie niet de steun van de andere fracties.

Zwerfvuil ontsiert ons straatbeeld en het kost de gemeenschap veel geld om al die blikjes en petflesjes op te ruimen. De burger van Oldebroek krijgt de rekening gepresenteerd voor het opruimen via de afvolstoffenheffing. De staatsecretaris van infrastructuur en milieu heeft onlangs met het verpakkend bedrijfsleven een akkoord gesloten dat een voorschot neemt op de afschaffing van het huidige statiegeldssysteem. De hoeveelheid zwerfvuil en dus ook de kosten van het opruimen zullen naar onze mening alleen maar toenemen indien het statiegeld wordt afgeschaft.

De fracties van de ChristenUnie en de Partij van de arbeid zijn juist voorstander van uitbreiding van het statiegeldsysteem omdat statiegeld op blikjes en petflesjes de enige goede optie is om het zwerfvuil uit het straatbeeld en de natuur te laten verdwijnen. Op het VNG congres heeft maar liefst 94,1 % van de leden (dat zijn dus gemeenten) zich uitgesproken voor uitbreiding van het huidige statiegeldsysteem. Vandaar dat de fracties van de PvdA en de ChristenUnie een motie hebben ingediend waarin we het college van Burgemeester en wethouders hebben verzocht er bij de VNG op aan te blijven dringen dat het statiegeldsysteem wordt gehandhaafd en wordt uitgebreid met in ieder geval kleine PET-flesjes en blikjes. En verder dat er een vastgestelde jaarlijkse bijdrage komt van producenten voor het opruimen van zwerfafval die overeenkomt met de kosten die gemeenten moeten maken voor het opruimen van dit afval.

De tegenstemmers zijn van mening dat we als gemeenteraad ons niet moeten bezighouden met de landelijke politiek. Als algemene regel vinden wij dat ook. Echter wij zijn van mening dat in dit concrete geval de regionale component van het opruimen van het zwerfvuil in onze gemeente wel degelijk voldoende reden is om hier via een motie aandacht voor te vragen. Want de gevolgen van het afschaffen van de statiegeldregeling zullen ongetwijfeld op het bordje van de gemeente terecht komen.

Henk van Bergeijk

« Terug

Reacties op 'Onvoldoende steun voor poging afvalstoffen niet te laten stijgen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.